Počela je vantelesna oplodnja sa doniranim ćelijama u Srbiji, a doktorka Ana Jeremić, klinički embriolog i šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front" je u emisji "Uranak" na K1 televiziji objasnila kako možemo da se prijavimo za postupak, ali i koliko košta.

Međutim, ono što mnoge zanima, i što je trenutno nepoznanica u našoj zemlji, jeste kako se bira donor. Doktorka je objasnila da su prošle nedelje imali onlajn obuku sa španskom bankom reproduktivnih ćelija kako da sa pacijentima biraju donore.

"Objasnili su nam kako se to radi i uopšte nije komplikovano. U zahtev se unose podaci o paru ili ženi (visina, telesna težina, boja kose, boja očiju, rasa, krvna grupa), a onda postoje tri načina kako se dalje biraju donori. Jedan je da vam oni na osnovu vaših karakteristika predlože donora, drugi da vi birate ponaosob, a treća je da stavite filtere (da bude viši od 177 cm, da ima plave oči...)", rekla je doktorka, a onda objasnila šta parovi mogu da rade ukoliko nisu zadovoljni izabranim donorom:

"Dva dana traje postupak pronalaženja donora u skladu za zahtevom i ako vam se ne svidi, prema zakonu banke, imate pravo jednom da odbijete ali uz obrazloženje zbog čega niste zadovoljni izborom. Sledeći put je to to. Imaju ozbiljan broj donora i mislim da to neće biti problem. Želja ljudi je toliko velika da imaju dete, da mislim da tu neodlučnosti neće biti. Nema ni prostora za negativne komentare. Do sada su parovi koji su išli u inostranstvo, oni koji su to sebi mogli da priušte, davali velike sume novca i na VTO i na smeštaj, prevoz... najčešće su išli u Češku, Grčku... Konačno počinje taj program i u Srbiji i nema prostora za loše komentare", zaključila je doktorka Jeremić.

Dr Ana Jeremić.jpg
Printskrin, K1 televizija Dr Ana Jeremić

(Yumama)