U prethodnoj godini je u Srbiji rođeno nešto više od 62.000 beba. Jedna od ustanova u kojoj je u našoj zemlji stigao najveći broj beba je Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Baš tu se obavlja i postupak podpomognute oplodnje na koji sve veći broj parova dolazi.

Od petka, 15. jula 2022. godine, postupak vantelesne oplodnje o trošku države moguć je za sve žene do 45. godine. Ali, to nije jedino što je država u poslednje vreme preduzela da nas bude više.

"Veliki broj parova u Srbiji ima problema sa započinjanjem trudnoće i zato je podizanje granice za vantelesnu oplodnju do 45. godine toliko važna. Srbija je takođe jedna od retkih zemalja u kojima parovi imaju neograničen broj pokušaja.Postoji i mogućnost krioprezervacije embriona", naveo je profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, gostujući na RTS-u.

Aleksandar Stefanović
Printskrin, Youtube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije

Čak i parovi koji već imaju jedno dete imaju pravo na ovaj postupak. Osim toga, procedura je pojednostavljena.

"Prvo treba u domu zdravlja da ih lekar uputi na sve analize, posle njih bivaju upućeni u neki od šest centara gde se nalaze komisije. U klinici u Višegradskoj sve završavaju na jednom mestu i u roku od 10 dana dobijaju rešenje da imaju pravo na vantelesnu oplodnju", objašnjava Stefanović.

Žena, doktor
Shutterstock Žena na pregledu kod lekara

Prethodnih godina nabavljena je najsavremenija oprema. Do sada je u Višegradskoj urađeno više od 300 procedura medicinski potpomognute oplodnjeOformljena je i banka reproduktivnih ćelija što je, kako kaže Stefanović, velika stvar i za natalitet u Srbiji, ali i za medicinsku struku.

"Banka omogućava da se ćelije doniraju i da ih dobiju pacijenti koji nemaju svoje adekvatne ćelije, i da se na taj način ostvare. Problem je što nije bilo dovoljno doniranih ćelija, pa smo odlučili da uvozimo i u kontaktu smo sa nekoliko velikih inostranih centara. Svi ti troškovi su pokriveni", ističe Stefanović.

(Yumama/RTS)