Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAKON 14 DANA SAZNATE DA LI JE USPELO: Evo kako izgleda proces vantelesne oplodnje u Srbiji, i šta je potrebno parovima

Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo objasnila je kako čitava procedura izgleda.

 Vantelesna oplodnja, par, doktor Izvor: Shutterstock

Vantelesna oplodnja je nešto o čemu se sve više govori kako kod nas, tako i u svetu. Mnogi parovi se odlučuju da tim putem dobiju dete, ukoliko prirodno ne mogu, a evo kako izgleda njen proces.

Važno je da znate u šta se upuštate, a Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo koje se zalaže za poboljšanje uslova VTO oplodnje u Srbiji, objašnjava kako procedura izgleda.

Možda će vas zanimati

"Da bi par ispunjavao uslove za VTO mora da postoji medicinska indikacija, što znači da mora postojati jasan medicinski problem. A da bi se problem otkrio, par mora da uradi niz analiza kako bi se proverilo sve i kod muškarca i kod žene", kaže Jovanović.

Stefanović kaže da žena mora da ima uredne nalaze virusa (HIV, HbSAg, HCV, TPHA, Toho, Rubela), kolposkopije, PAPA testa i uredne bakteriološke briseve.

Dodaje da je potrebno da muški partner ima uredne analize na viruse i bakteriološke briseve.

 Par u procesu vantelesne oplodnje
Par u procesu vantelesne oplodnje
Izvor: Shutterstock

Jovanović kaže se, posle pripremljenih urađenih analiza, ukoliko postoji jasna indikacija i uslovi su ispunjeni, samostalno zakazuje komisijski pregled.

"Donose se sve analize u važećem roku, obavljaju se dodatni pregledi žene i muškarca, bira se klinika koja će raditi VTO postupak, potpisuje se administracija i saglasnost za VTO", navodi.

Potom se čeka poziv od klinike za početak VTO procesa.

Stefanović objašnjava da proces kreće postupkom simulacije ovulacije.

"Ukoliko su nalazi hormona žene uredni i isključeno je prisustvo cističnih formacija na jajnicima, drugog ili trećeg dana menstruacionog ciklusa počinje primena hormonske terapije u vidu injekcija svakodnevno u istom vremenskom intervalu. Ultrazvučno i hormonski se prati porast i broj folikula i to prvih pet dana stimulacije, a zatim na drugi ili treći dan su pregledi", navodi.

Objašnjava da kada folikuli dostignu odgovarajuću veličinu, primenjuje se "stop injekcija", te se nakon 24 do 36 sati zakazuje intervencija punkcije (probadanja) folikula i izvlačenja jajnih ćelija.

"Za to vreme suprug daje uzorak semena i vrši se oplođenje u laboratoriji zavisno od nalaza", navodi Stefanović.

Nakon 24 sata u laboratoriji se vrši mikroskopska kontrola oplodnje i paru se saopštavaju rezultati.

 Par dobio lepe rezultate vantelesne oplodnje
Par dobio lepe rezultate vantelesne oplodnje
Izvor: Shutterstock

"Kod pacijentkinje se nakon aspiracije (prikupljanja jajnih ćelija) počinje sa preparatima progesterona (hormona) u vidu tableta ili injekcija. Embriotransfer (plasiranje embriona u matericu) se vrši tri ili pet dana kasnije. Nakon 14 dana se utvrđuje uspeh procesa", navodi on.

Jovanović kaže da je parovima često potrebno više pokušaja kako bi stigli do željene trudnoće.

(Yumama/BBC)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica