Piter Hikls (47) je u junu 1996. godine saznao da boluje od Hočkinovog limfoma, malignog oboljenja limfocitnog tkiva. Imao je samo 21 godinu i po savetu lekara odlučio je da ostavi uzorak semene tečnosti jer je znao da u nekom životnom periodu želi da se ostvari kao otac, a da će hemoterapija smanjiti njegovu plodnost. Čak 26 godina kasnije, u rukama drži svog sina.

Piter i njegova verenica iskoristili su uzorak semene tečnosti koja je pre skoro 3 decenije ostavljena, i pomoću nje, dobili su sina.

"Stalno ga gledam u neverici. On je zaista malo čudo. Neverovatno mi je kada pomislim da je sve ovo vreme bio u dubokom ledu", rekao je ponosni otac.

Kada je dao svoj uzorak, očekivalo se da će njegova semena tečnost imati rok trajanja od samo deset godina. Ali, medicina je napredovala i lekari su mogli da povećaju održivost.

"Posle hemoterapije ostao sam bez velikog broja spermatozoida, što je nešto što doživljavaju mnogi muškarci koji pate od raka. Kada sam upoznao svoju ženu, znali smo da želimo dete, ali smo bili svesni da će to biti teško. Srećom, uzorak je ocenjen kao održiv pa smo se odlučili da odemo na vantelesnu oplodnju", ispričao je Piter, i doda:

"Ne mogu da verujem da je moj sin stigao. Ja sam tako srećan tata."

Tata, beba, novorođenče
Shutterstock Tata ljubi tek rođenu bebu

Ovo je zaista redak slučaj da je period od sakupljanja semene tečnosti do rođenja deteta toliko dugačak, ali u svetu postoji još nekoliko primera gde su parovi dobili bebu sa semenom tečnošću starom preko 20 godina. Ovo je samo još jedan dokaz da nikada ne treba odustajati.

(Yumama)