Vantelesna oplodnja je nešto o čemu se sve više priča kako u svetu, tako i kod nas. Doktor Nebojša Zečević, specijalista ginekologije i akušerstva je u emisiji "Jutro" na televiziji Prva otkrio detalje koji su veoma važni za sve parove koji se bore za potomstvo.

Doktor Zečević otkrio je koji su to faktori koji utiču na neuspele vantelesne oplodnje.

"U medicini nažalost 2 i 2 nisu četiri. Postoji više faktora koji utiču na uspešnost, a jedan od najznačajniji jesu godine žene. Godine muškarca su čak sekundarne u tom procesu, muškarac može imati i 70 godina i ukoliko ima normalan spermogram njega smatramo faktorom koji je uredan i koji ne treba tretirati. Međutim, godine žene dovode do starosti jajne ćelije jer su sve jajne ćelije koje žena poseduje u reproduktivnom periodu stvorene kada je ta žena bila fetus u utrobi njene majke. Ukoliko žena rađa u 30. godina, to znači da su njene jajne ćelije stare 30 godina, i zato je to jedan od najznačajnijih faktora. Takođe, treba pomenuti i druge faktore kao što su endometrioza, policistični jajnici, insulinska rezistencija, i kod muškarca postoje brojni faktori koji mogu oštetiti spermogram", rekao je ginekolog, i dodao:

"Ono što je bitno jeste da se danas dijagnostika steriliteta može sprovesti vrlo brzo. Ne trebaju vam više meseci ili nedelje, danas je dovoljno nekoliko dana ili maksimalno nekoliko nedelja u kojima možemo uraditi dijagnostiku. Samim tim na lečenje možemo preći mnogo ranije."

Doktor Nebojša Zečević
Printskrin TV PRVA Doktor Nebojša Zečević

Vrlo često se čuju primeri i da su oba partnera bila na pregledima i da je kod njih sve u redu, ali do trudnoće ne dolazi. Doktor Zečević je otkrio da to nije redak slučaj.

"Po najnovijim standardima imamo oko 35 odsto slučajeva gde je uzrok na strani muškarca, a u 35 odsto slučajeva uzrok je na strani žene. Negde oko 15-20 odsto može se naći uzrok udruženog faktora gde postoji smanjena fertilna sposobnost oba partnera i negde 10-15 odsto je takozvani idiopatski uzrok gde je prema ispitivanju sve u redu a taj par ne postiže trudnoću", kaže doktor.

Pored toga postoje i veoma česti slučajevi gde se par borio sa neplodnošću i prvo dete dobio iz vantelesne oplodnje, a drugo prirodnim putem. Doktor kaže da je to zbog toga što se u toku prve trudnoće stvari promene.

"Jednostavno rečeno, vantelesna oplodnja i sama trudnoća, pa i porođaj, dovode do pokretanja nekih mehanizama koji do tada nisu funkcionisali. To jeste slučaj koji se često dešava, i tu sam tretman, vantelesna oplodnja i trudnoća predstavljaju jedan terapijski faktor", rekao je, i naglasio:

"Ono što je bitno ne treba puno čekati i odlagati jer su godine glavni faktor."

Ginekolog, par, vantelesna oplodnja
Shutterstock Par kod ginekologa na konsultaciji za vantelesnu oplodnju

Kada je u pitanju sam postupak vantelesne oplodnje, danas to traje mnogo kraće i postoji mogućnost da se u toku jedne godine pokuša više puta.

"Vantelesna oplodnja se danas može raditi više puta u toku godine. Naravno, ne radi se ciklus za ciklusom ali se negde tri puta godišnje može uraditi vantelesna oplodnja. Sam proces je jednostavan i traje relativno kratko, međutim zahteva pripremu koja je jako bitna. Ona zahteva nekoliko nedelja ili meseci pre nego što uđete u proces. To su analize i korišćenje određenih lekova kojima se stvaraju optimalni uslovi da bismo mogli da izvučemo najveći broj zrelih ćelija i da bismo dobili najveći broj embriona", govori doktor.

Doktor Zečević i njegov tim nedavno su sproveli istraživanje o plodnosti muškaraca. U ispitivanju je učestvovalo oko 100-150 uzoraka semene tečnosti, a ono što su pronašli može mnogo da znači za dalji razvoj lečenja neplodnosti.

"Kod infertilnih parova sproveli smo istraživanje na muškim semenim tečnostima. Rezultati su za nas veoma ohrabrojući jer smo neke metale izolovali kod muškaraca kod kojih je spermogram bio oštećen. To je posledica našeg načina života. Postoji mogućnost čak i da osobe od 70 godina imaju bolji spermogram od današnjih muškaraca od 30 godina koji tek treba da se ostvare kao očevi. Ovo istraživanje je za nas veoma bitno i pomoći će nam u daljem", zaključio je doktor.

(Yumama)