U Srbiji počeo postupak vantelesne oplodnje sa doniranim ćelijama. Koliko ima parova koji čekaju, kroz kakav postupak moraju da prođu i ko može da se prijavi za proceduru o trošku države? Na ova pitanja danas je u "Uranku" na televiziji K1 odgovarala dr Ana Jeremić, klinički embriolog i šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front".

Danas počinje program donacije, a doktorka je objasnila i na koga se on odnosi, tačnije ko može da konkuriše za ovu proceduru.

"To se odnosi na parove kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti da sa svojim reproduktivnim materijalom, u regularnim postupcima vantelesne oplodnje (VTO), dođu do potomstva, odnosno, kod parova kod kojih jedan od partnera nema svoje funkcionalne reproduktvne ćelije. Takođe, ovo je namenjeno i ženama koje su bez partnera, a žele da se ostvare kao majke", objasnila je dr Jeremić.

Kako kaže doktorka, procedura prijavljivanja je vrlo jednostavna kako za parove, tako i za žene bez partnera koje žele da se ostvare u ulozi majke. Evo šta je potrebno da uradite:

"Parovi tj. žene trebaju da se elektronski registruju na portalu eUprave. Preko aplikacije smo svi uvezani: sve klinike, Ministarstvo zdravlja sa Upravom za biomedicinu i RFZO. To je sve što je potrebno da urade i u svakom momentu mogu da prate status svoje prijave. U roku od najviše pet dana mi ih pozivamo i dajemo im termin za komisiju. Komisija se sastoji iz dva dela. Jedan je stručna komisija koju čine ginekolog, embriolog, dipl. pravnik i dipl. psiholog, a drugi deo je klasična komisija Fonda. To se sve završava u jednom danu. Na toj komisiji parovi i žene se opredeljuju u kojoj će klinici raditi postupak sa doniranim materijalom i upućuju se u tu kliniku. U klinici će sa svojim ginekologom, na osnovu svojih karakteristika, birati potencijalnog donora. Kada to urade, postoji papirološki deo koji se takođe završava za jedan dan. Dobija se dozvola Uprave za biomedicinu za svaki pojedinačni slučaj. Kod parova koji sami plaćaju postupak, tada se obavlja i plaćanje. Potvrda komisije važi godinu dana ali želimo da sve uradimo u najkraćem mogućem roku", objasnila je dr Jeremić.

Vantelesna oplodnja, par, doktor
Shutterstock Par kod lekara zbog postupka vantelesne oplodnje

Kada je u pitanju plaćanje, doktorka je objasnila da i u postupku vantelesne oplodnje sa doniranim ćelijama par (ili žena) mogu da se opredele da idu preko Fonda i da im država plati postupak ili da ga plate sami. Baš kao i u postupku redovne VTO.

"Sve ukupno košta 7.000 evra. U to su uključeni: kupovina jajnih ćelija i spermatozoida, transport (uvoz u Srbiju) i svi postupci VTO sa tim reproduktivnim materijalom. Za postupke donacije jajnih ćelija parovi mogu da uđu u tri postupka i ukoliko dođe do zamrzavanja embriona u ta tri postupka imaju pravo na tri krioembriotransfera. Kada je reč o donaciji spermatozoida, parovi ili žene bez partnera imaju pravo na tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima i ukoliko dođe do zamrzavanja na tri krioembriotransfera. Dakle, u oba slučaja: tri plus tri. Za žene postoji starosna granica i ona je 45 godina", zaključila je dr Jeremić.

(Yumama)