Dodaci ishrani su sve važniji u povećanju plodnosti, ali nikada ih nemojte uzimati na svoju ruku, bez prethodne konsultacije s lekarom! 

Ključni suplementi, koji su se pokazali kao najdelotvorniji u povećanju plodnosti, naročito ako se radi o pripremi za vantelesnu oplodnju, jesu folna kiselina, inozitol, vitamin D i koenzim Q10, otkrila je za magazin "Lepa&Srećna"  Dajana Švraka Milutinović, magistar farmacije, master ishrane i suplementacije..

Folna kiselina ili vitamin B9 izdvaja se kao važan nutrijent sa izvanrednim implikacijama za plodnost i proces vantelesne oplodnje, jer ima bitnu ulogu u celokupnom reproduktivnom zdravlju. Ona doprinosi proizvodnji i očuvanju genetskog materijala (DNK i RNK), što je ključno za zdrav razvoj spermatozoida i jajnih ćelija, i uz to održava ravnotežu hormona, što je neophodno za redovan menstrualni ciklus i ovulaciju. Uravnoteženi hormoni i kvalitet jajnih ćelija koje se dobijaju u toku procesa vantelesne oplodnje ključni su faktori za uspeh čitavog procesa. Suplementacija folnom kiselinom pokazala je obećavajuće rezultate u poboljšanju kvaliteta jajnih ćelija, jer povećava verovatnoću za uspešnu oplodnju i razvoj embriona. Dodavanjem folne kiseline u ishranu pre konceptualnog procesa smanjuje se rizik od hromozomskih abnormalnosti zato što potpomaže razvoj zdravih embriona. Preporučena doza: od 400 do 1000 mikrograma, a najkvalitetniji je metilovani oblik folne kiseline.

Koenzim Q10, njegova uloga u povećanju plodnosti i uticaj na uspeh čitavog procesa privukli su pažnju naučnika. Koristeći medicinske studije, možemo izdvojiti njegove najvažnije uloge. Mitohondrije su energetski centri ćelija i njihova optimalna funkcija je ključna za zdravlje jajeta, a koenzim Q10 je bitna komponenta u prenosu elektrona, važnog procesa u proizvodnji energije u njima. Studije pokazuju da suplementacija može poboljšati funkciju mitohondrija, što potencijalno dovodi do većeg kvaliteta jajnih ćelija i većih šansi za uspešnu oplodnju.

Starije životno doba ima veliki uticaj na smanjenje plodnosti, tako da uloga koenzima Q10 u poboljšanju funkcije mitohondrija postaje posebno značajna kako žene stare. Naučne studije su ukazale na mogućnost da se opadanje plodnosti usled starenja ublaži njegovom suplementacijom radi što boljeg kvaliteta jajnih ćelija odnosno funkcije jajnika.

Vitamin D ima veliku ulogu u regulaciji ključnih reproduktivnih hormona, kao što su folikulostimulišući (FSH) i lutinizirajući (LH), potvrdile su medicinske studije. Uravnoteženi nivoi hormona su ključni za optimalnu plodnost i uspešan ishod procesa vantelesne oplodnje.
Adekvatan nivo vitamina D povezan je s poboljšanom ovulacionom funkcijom. Istraživanja ukazuju na činjenicu da nedostatak vitamina D može izazvati nepravilan menstrualni ciklus i anovulaciju, što posledično utiče na plodnost. Optimalan nivo vitamina D stvara zdravije okruženje endometrijuma, što je ključno za implantaciju embriona. Međutim, prekomerna suplementacija vitaminom D može dovesti do povišenog nivoa kalcijuma u krvi, stanja poznatog kao hiperkalcemija, što može imati štetne efekte na funkciju bubrega i zdravlje kostiju. Suprotno njegovoj korisnoj ulozi, prekomerni unos vitamina D za vreme trudnoće dovodi se u vezu s nepoželjnim ishodima, kao što su gestacijski dijabetes i prevremeni porođaj, dok u procesu pripreme za vantelesnu oplodnju može doći do stvaranja cista. Sve to ukazuje na važnost preciznog doziranja. Stoga, iako vitamin D ima ključnu ulogu u povećanju plodnosti, oprezno dodavanje ishrani od suštinskog je značaja, jer prekomeran unos može imati štetne efekte.

Brojna istraživanja su istakla vezu između inozitola i regulacije hormona ključnih za plodnost. Inozitol, posebno njegov oblik mio-inozitol, utiče na osetljivost na insulin i regulaciju gonadotropnih hormona poput folikulostimulišućeg i luteinizirajućeg. Ovi hormoni su bitni za zdravu ovulaciju i redovan menstrualni ciklus. Sindrom policističnih jajnika je često povezan sa hormonskom neravnotežom koja može uticati na plodnost. Studije su istraživale ulogu inozitola, posebno mio-inozitola, u tretmanu ovog sindroma i poboljšanju plodnosti kod žena s ovim stanjem.

U istraživanjima u pogledu plodnosti i uspešnosti vantelesne oplodnje, često se koriste doze od 2 do 4 grama mio-inozitola dnevno. Ove doze su pokazale pozitivne efekte na hormonsku ravnotežu, ovulaciju i kvalitet jajnih ćelija. Važno je napomenuti da se inozitol najbolje apsorbuje kada se uzima zajedno sa folnom kiselinom, što može dodatno poboljšati njegov blagotvorni uticaj na plodnost.

Priprema za vantelesnu oplodnju odnosno povećanje plodnosti iziskuju sveobuhvatan pristup, uključujući i pažljivo planiranje i doziranje dodataka ishrani. Folna kiselina, inozitol, mio-inozitol, koenzim Q10 i vitamin D su najvažniji nutrijenti koji mogu značajno doprineti optimizaciji plodnosti. Pre nego što započnete bilo koji režim suplementacije, važno je da se konsultujete s ginekologom, endokrinologom ili stručnjakom za ishranu kako bi se doze prilagodile vašim potrebama. Individualno prilagođavanje doza i pravilna primena pod stručnim nadzorom mogu osigurati najbolje rezultate i pomoći vam da ostvarite željeno majčinstvo.

BONUS VIDEO

SVAKI PETI PAR IMA PROBLEM SA POTOMSTVOM! Krstić za Kurir TV o odluci kojom se produžava vantelesna oplodnja OVO JE VELIKA VEST Kurir televizija


Izvor: Yumama/Lepa i Srećna