Tokom trudnoće, adekvatan unos vitamina A je još važniji nego inače jer se beba razvija i takođe su joj potreban kako ne bi nastale neželjene posledice. Postoje neki hranljivi sastojci na koje buduće majke treba da obrate posebnu pažnju, a A vitamin je svakako među važnima.

Tokom trudnoće, tačnije od četvrtog meseca pa nadalje, potreba za vitaminom A je blago povećana. Vitamin je, između ostalog, važan za rast ćelija i tkiva kao i sazrevanje pluća deteta. S druge strane, previše vitamina A tokom trudnoće može ugroziti razvoj nerođenog deteta. Tokom trudnoće postoji povećana potreba za vitaminom A od 20 do 50 procenata. U principu se može pokriti hranom, ali u praksi se to često ne dešava. Osim što svaka žena ne voli iznutrice i džigericu, postoji mnogo nesigurnosti oko toga da li trudnice uopšte treba da jedu džigericu.

Dakle, za vitamin A važi je važno da znate da u prvom tromesečju trudnoće, trudnice ne bi trebalo da jedu džigericu jer sadrži dosta vitamina A (ne preporučuju se ni dodaci ishrani koji sadrže vitamin jer bi doza mogla biti prevelika). Od drugog tromesečja pa nadalje, ponovo su dozvoljeni povremeni obroci sa povećanim količinama A vitaamina (dva puta mesečno). Nije moguće predoziranje konzumiranjem drugih namirnica koje sadrže vitamin A kao što su mleko, mlečni proizvodi, žumanca, šargarepa, zeleno povrće…


Raznovrsnom ishranom možete adekvatno pokriti svoje potrebe za vitaminom A, jer se on nalazi posebno u mlečnim proizvodima, jajima i jetri. Ako ste trudnica vegan, onda posebno treba da vodite računa o tome kako ćete nadoknaditi vitamin A. Beta-karoten u šargarepi i drugom povrću je još uvek vredan mikronutrijent, on se u ljudskom telu pretvara u retinol, aktivni transportni oblik vitamina A. Retinol proizvodi metabolit retinal, koji igra ključnu ulogu za oči: zajedno sa proteinskom komponentom formira supstancu osetljivu na svetlost u mrežnjači, pigment rodopsin, koji je odgovoran za dobar vid.

Šargarepu i povrće koje sadrži beta-karoten uvek treba pripremati sa malo masti kako bi se obezbedila optimalna apsorpcija vitamina A rastvorljivog u mastima. Dovoljno je 5 g masti po obroku. Rizične grupe sa nedostatkom vitamina A su osobe sa poremećenim varenjem masti, oštećenom funkcijom jetre zboh alkoholizma, kao i novorođenčad i veoma stare osobe.

Kako trudnice vegani mogu zadovoljiti svoje potrebe za vitaminom A?
Vitamin A se nalazi samo u životinjskim proizvodima kao što su jetra, jaja, mlečni proizvodi i riba, koje vegani izbegavaju. Međutim, potrebe za vitaminom A obično se mogu lako zadovoljiti konzumiranjem voća i povrća koje sadrži provitamin A (npr. paprika, šargarepa, kajsije, nar).

BONUS VIDEO

kako da šargarepa duže bude sveža tiktok/lottiedalziel


Izvor: Yumama