Poznato je da većina lekara tokom trudnoće preporučuju lekove paracetamol i ibuprofen, ali nove studije potvrđuju da žena koje tokom trudnoće koriste tablete protiv bolova razviju komplikacije veće za 50 odsto nego one koje ne koriste.

Jedno američko istraživanje je otkrilo da kod žena koje su koristile tablete protiv bolova poput paracetamola i ibuprofena ima više slučajeva prevremenih porođaja, neonatalne smrti, fizičkih oštećenja ploda i mrtvorođenčadi.

Oko 30 do 80 odsto žena širom sveta uzima tablete protiv bolova kako bi ublažile simptome koji se mogu javiti tokom trudnoće, a to su grip, groznica ili reumatološka stanja.

Tokom perioda od 30 godina praćene su trudnoće više od 151.000 žena, a istraživači su analizirali medicinske podatke onih koje su uzimale pet uobičajenih tableta protiv bolova: paracetamol, ibuprofen, aspirin, diklofenak i naproksen.

Podaci su pokazali da se broj žena koje su u trudnoći uzimale tablete protiv bolova udvostručio u periodu od 2008 do 2015.

Iako su regulatorna tela rekla da je paracetamol bezbedan za trudnice, upozorili su da se nesteroidni protivupalni lekovi (NSAR) poput ibuprofena i aspirina ne bi smeli uzimati posle tridesete nedelje trudnoće.

Trudnoća, mučnina, depresija, bolovi
Shutterstock Trudnica

Naučnica Ekaterini Zafeiri rekla je da bi buduće majke pre uzimanja lekova bez recepta uvek trebalo da se konsultuju sa svojim doktorom.

"Lakoća pristupa lekovima bez recepta u kombinaciji sa mnoštvom informacija i dezinformacija na internetu, razlog je za brigu", upozorila je Zafeiri i dodala da se to posebno odnosi na odluke o uzimanju lekova tokom trudnoće bez saveta lekara.

Ona je takođe ukazala da bi trebalo upozoravati da je uzimanje paracetamola u kombinaciji sa NSAR lekovima povezano sa većim rizikom od komplikacija, pa bi trudnice uvek pre uzimanja lekova bez recepta trebalo da zatraže savet od lekara.

"Smatramo da je veoma važno da trudnicama bude dostupno više stručnih saveta“.

(Yumama)