Dobro poznavanje svog menstrualnog ciklusa može vam poboljšati šanse za začeće. Važno je znati kada su plodni dani, a oni počinju malo pre same ovulacije.

"Menstrualni ciklus se deli na folikularnu fazu - razdoblje sazrevanja jajne ćelije i lutealna faza nakon ovulacije. Prva faza je varijabilna i različitog trajanja, zavisno o dužini mensrualnog ciklusa, dok druga faza obično traje 14 dana", objašnjava ginekolog.

U periodu pre ovulacije preporučuje se polni odnos najmanje dva do tri puta nedeljno, najbolje svaki drugi dan, a može se početi odmah posle poslednjeg dana menstruacije.

Sedmog dana ciklusa pojavljuje se vaginalni iscedak koji je elastičan na dodir, a koji će za nekoliko dana postati belkast i kremast. To još ne znači da je jajna ćelija već otpuštena, ali označava da se približava ovulacija i da je cervikalna sluz postala 'prijateljsko' okruženje za semenu tečnost koja može preživeti i do pet dana 'zarobljena' u vaginalnoj sluzi.

Žena sa bolom u stomaku tokom menstruacije
Shutterstock Žena sa bolom u stomaku tokom menstruacije

Iako jajna ćelija još nije oslobođena, ovo je idealno vreme za redovne polne odnose, posebno ako ćete ovulaciju imati ranije nego što ste planirali. Ovulacija je proces kojim telo otpušta jednu ili više zrelih jajnih ćelija iz jajnika prema jajovodu, u kom se može dogoditi oplodnja semenom tečnosti, a ona je 14. dan u idealnom ciklusu od 28 dana. Šanse za začeće je tada velika, ako je polini odnos unutar 36 sati jer soslobođene jajne ćelije ne žive duže od 12 sati. Idealno je kada se semena tečnost sretne sa jajnom ćelijom od četiri do šest sati nakon olobađanja.

Ljubavni par
Shutterstock Ljubavni par

Iako su plodni dani period u ciklusu kada je najverovatnija šansa za začeće, moguće je zatrudneti i odmah nakon završetka menstruacije.

"Teorijski je moguće zatrudneti i tokom menstruacije, pogotovo zadnjeg dana, ukoliko žena ima kraće cikluse i raniju ovulaciju. Na primer, kada ciklus traje 24 dana, ovulacija može biti oko 9. do 10. dana, što znači da odnos i petog dana ciklusa može dovesti do začeća, ukoliko je semena tečnost 'izdržljiva'", kaže ginekolog.

(Yumama)