Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽNO JE KADA DOBIJETE PRVU BEBU: Naučnici su razvili jednačinu koja otkriva kolike su vam šanse da dobijete više dece

Autor Radmila Ilić

Jednostavnom teorijom objasnili su najbolje godine za rađanje ako želite da imate jedno, dvoje, troje ili više dece.

 Porodica Izvor: Shutterstock

Stručnjaci sa Erazmus univerzitetskog medicinskog centra u Holandiji kreirali su matematički model koji budući roditelji mogu da koriste kako bi utvrdili kada treba da pokušavaju da planiraju da dobiju bebu, a sve zavisi od toga koliko dece planirate da rodite.

Vodili se su time što je starost najveći faktor koji može uticati na ženu da zatrudni, a plodnost počinje da opada oko 30. godine, dok oko 35. ima nagli pad. Što se tiče muškaraca, kod njih su stvari malo drugačije. Plodnost muškarca opada između 40. i 45. godine.

Možda će vas zanimati

Ovaj model napravljen je 2015. godine, a zasnovan je na simulaciji od 10.000 parova, i može vam dati grubu ideju o tome gde da postavite svoja očekivanja:

Za jedno dete

Da bi imale jedno dete, žene mogu da sačekaju do 41. godine da počnu da pokušavaju da dobiju bebu prirodnim putem, kaže studija. Ali ovo bi im dalo samo 50 posto šanse da zatrudne. NHS kaže da će oko 84 odsto parova zatrudneti prirodnim putem u roku od godinu dana ako imaju redovan nezaštićeni seks (svaka dva do tri dana). Ali može biti duže za starije mame. Za najbolje šanse za bebu (90 odsto), studija je preporučila 32 godine, dok je 37 godina dala 75 odsto šanse.

 Porodica
Porodica
Izvor: Shutterstock

Za dvoje dece

Ako želite dvoje dece, možda biste želeli da počnete da razmišljate o začeću sa 27 godina. Ovo bi vam dalo 90 posto šanse. U dobi od 34 godine to pada na 75 posto, a sa 38 ide na 50 posto.

Za troje dece

Studija je rekla da ako želite troje dece, trebalo bi da počnete da pokušavate sa 23 godine. Ako to zvuči zastrašujuće, biće vam drago da znate da još uvek postoji 75 odsto šanse da ćete imati trio ako počnete od 31. godine. Šanse padaju na 50 posto od 35. godine.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica