Moguće je da imate pozitivan test na trudnoću, a da zapravo niste trudni! To se zove lažno pozitivan test, i nije uobičajeno, ali dešava se.

Lažno pozitivan rezultat se može pojaviti iz više razloga, a ovo su neki od njih:

1. Bila si trudna, ali više nisi

Trudnoća se u početku može otkriti ranim testom, daće pozitivan rezultat, ali ako ponovo uradite test možete dobiti negativan rezultat.

Šta je ispravno? Nažalost, veća je verovatnoća da će kasniji negativan rezultat biti ispravna situacija - da više niste trudni.

Nažalost, mnoge trudnoće ne uspevaju duže od prvih nekoliko nedelja. Moderni testovi za trudnoću sada su veoma osetljici i mogu da otkriju prve faze trudnoće vrlo rano. Kasniji negativan test može značiti da se vaša trudnoća, nažalost, nije nastavila i da ste doživeli rani pobačaj.

Ovo je takođe poznato i kao hemijska trudnoća. To znači da je vaša trudnoća začeta, da je otkrivena u ranoj fazi ali da nije napredovala.

2. Test nije urađen ispravno

Ako pročitate rezultate testa pre vremena koje piše u uputstvu, može se javiti slaba linija isparavanja. Ona nije isto što i pozitivan test. Zbog toga je od velike važnosti da isšitate uputstvo pre korišćenja testa.

Žena radi test na trudnoću
Shutterstock Žena radi test na trudnoću

3. Testu je istekao rok

Ako duže vreme posedujete neiskorišćen test za trudnoću, proverite rok trajanja na pakovanju. Ovo su osetljivi testovi i moraju da budu ispravni kako bi dali prave rezultate.

4. Možda pijete lekove koji sadrže HCG hormon

Kućni test meri nivo HCG hormona u vašem urinu, detektuje povećanje ukoliko ste trudni.

Međutim, neki lekovi za plodnost mogu sadržati HCG, pa je pametno da pre testiranja proverite sastav lekova.

5. Nedavno ste se porodili

Pozitivan rezultat možete dobiti i nakon što ste se porodili jer nivo HCG hormona još nije skroz opao.

Ukoliko ipak sumnjate da ste trudni a nedavno ste se porodili, najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

Žena iznenađena rezultatom testa na trudnoću
Shutterstock Žena iznenađena rezultatom testa na trudnoću

6. Neobično zdravstveno stanje

Ovo je vrlo retko, ali postoje određene bolesti koje mogu izazvati povećanje HCG-a i dati lažno pozitivan test na trudnoću.

Ako ste zabrinuti jer možete videti samo veoma slabu drugu liniju na testu, a sve ste uradili ispravno, ovo ipak zvuči kao pozitivan rezultata. Međutim, ako ste i dalje u nedoumici, najbolje je da posetite lekara.

(Yumama)