Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI MOGU ZATRUDNETI TOKOM MENSTRUACIJE? Stručnjaci otkrili sve odgovore! Posebnu pažnju neka obrate žene do 35 godina

Važno je da žena znakada sve može ostati trudna.

 Test, trudnoća Izvor: Shutterstock

Mnoge žene misle da ne mogu da zatrudne dok imaju menstruaciju, ali hajde odmah da vam srušimo zablude - Nije tačno! Žena može ostati trudna i ako ima nezaštićen odnos tokom menstruacije.

"Da, moguće je zatrudneti tokom menstruacije. Iako je veća šansa da će žena zatrudneti tokom ovulacije, uvek postoji šansa da bi mogla da zatrudni tokom svakog polnog odnosa, pa i u periodu menstruacije", kaže Meri Džejn Minkin, ginekolog, i dodaje:

"Veća je verovatnoća da će se to dogoditi na kraju menstruacije, zbog perioda u kom sperma može preživeti u telu žene", kaže ginekolog.

Možda će vas zanimati

Iako nije uobičajeno, moglo bi se dogoditi, pogotovo ako imate kratak ciklus. Tipičan menstrualni ciklus traje prosečno od 24 do 38 dana, sa ovulacijom oko 13. do 15. dana, tačno usred ciklusa. Ali ako imate kratak ciklus, u rasponu od 21 do 23 dana, veće je verovatnoća i da će do ovulacije doći ranije, što bi moglo biti i odmah nakon završetka menstrualnog krvarenja.

 Ljubav, par, seks Izvor: Shutterstock

Sperma može preživeti u vašoj vagini do 5 dana, pa ukoliko imate polni odnos pred kraj menstruacije, a ovulirate 4-5 dana posle menstruacije, mogli biste zatrudneti.

Doktorka Minkin ističe da mlađe žene (do otprilike 35 godina) imaju veću plodnost, tako da uopšteno imaju veće šanse za začeće. Ali to ne znači da starije od 35 godina ne mogu da se iznenade ako imaju seksualni odnos tokom menstruacije.

Zbog toga je bitno da, ako ne želite da ostanete trudni, uvek koristite kontracepciju! Čak i ako imate seksualni odnos na kraju menstruacije, koristite neku od metoda kontracepcije.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica