Kada ćeš ostati trudna posle prvog porođaja, samo je tvoja odluka. Ipak, stručnjaci otkrivaju kako velika ili mala razlika može uticati i na majku i na dete.

Novo istraživanje koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazao je da je prosečan period između dve trudnoće u SAD, nešto više od 2 godine. Gotovo trećina žena čekala je manje od 18 meseci pre trudnoće sa drugim detetom. To je problematično jer stručnjaci preporučuju ženama da pričekaju najmanje 18 meseci pre nove trudnoće, kako bi telo uspelo da se oporavi od prethodne trudnoće i da narednoj bebi da dobru šansu za zdravlje.

Na kraju krajeva, odluka o novoj trudnoći je samo vaša. Ne postoji savršeno vreme za sledeće dete. Čak i ako pažljivo planiraš sledeću trudnoću, ne možeš uvek kontrolisati kada će do začeća doći. U svakom slučaju, razumevanje rizika povezanih sa razmacima između trudnoće može ti pomoći da doneseš pravu odluku o tome kada treba proširiti porodicu.

Trudnica na pregledima
Shutterstock Trudnica na pregledima

Što su trudnoće bliže, veći je rizik za autizam drugog deteta

Koliko bi vremena trebalo da prođe od rođenja prvog deteta do druge trudnoće Što se tiče zdravlja deteta, bolje je pričekati koju godinu pre druge trudnoće. Naime, istraživanja su pokazala da kod žena koje sa drugim detetom zatrudne u razmaku manjem od godinu i po, postoji veća mogućnost da će drugo dete biti rođeno preuranjeno, s manjom ili premalom porođajnom težinom.

Istraživanje o drugom detetu koje se u Kaliforniji sprovodilo tokom deset godina, pokazalo je da postoji tri puta veća verojatnost da će drugom detetu biti dijagnostikovan autizam, ako je majka zatrudnela u roku od godine dana nakon rođenja prvog deteta. Rizik za autizam malo se smanjio nakon godinu dana, iako je ostao veći za decu koja su bila začeta u manje od tri godine nakon što je rođeno prvo dete. Činilo se da i dob majke igra važnu ulogu, jer što je mama bila starija, to je duže čekala između trudnoća.

(Yumama)