Tokom trudnoće postoje mnoga ograničenja po pitanju lekova i suplemenata. Prenatalni vitamini, međutim, ne samo da su dozvoljeni nego se i naročito preporučuju.

Unos prenatalnih vitamina pomoći će i vama, ali i detetu da se pravilno razvija. Oboje dobijate preko potrebne nutrijente u toku trudnoće.

Ako su oni dobri u trudnoći, zbog čega svi stručnjaci preporučuju da se sa njihovim unosom počne pre trudnoće?

Kada bi trebalo da počnem sa unosom prenatalnih vitamina?

Spremni ste da osnujete porodicu? Ako prestajete sa kontracepcijom, pričate sa ginekologom, odričete se loših navika, poput pušenja, onda je vreme da počnete i sa prenatalnim vitaminima.

Ne možete predvideti kada će doći do trudnoće, to može trajati nedeljama i mesecima. U svakom slučaju, počnite sa vitaminima čim se odlučite na ovaj korak.

Ako ste zatrudneli a niste ih pili, vreme je da odmah počnete.

Zbog čega treba da ih pijem pre nego što zatrudnim?

Prva stvar - trudnoća vam uzima mnogo. Beba koristi vaš organizam za svoj razvoj, zato osećate sve te promene poput mučnine, iscrpljenosti, grčeva, neraspoloženja, zaboravnosti.

Beba uzima sve nutrijente direktno od vas, zato vrlo lako možete biti u deficitu važnih vitamina i minerala tokom trudnoće. Upravo zato je važno da pre nego što zatrudnite obezbedite dovoljnu količinu svih nutrijenata.

Zamislite to kao sakupljanje rezervi. Ako ih vi imate više, onda imate šta da date svojoj bebici kada zatrudnite.

Koji su najvažniji prenatalni vitamini?

1. Folna kiselina

Folna kiselina je B vitamin, odgovoran za stvaranje bebine neuralne tube, od koje se razvijaju mozak i kičmena moždina. Ako se ne razvije kako treba, beba se može roditi sa problemima.

Folna kiselina je od ogromne važnosti za pravilan razvoj neuralne tube. Ona smanjuje defekte za čak 50 posto.

Kako se neuralna tuba razvija tokom prve četiri nedelje trudnoće, kada ni same ne znate da ste u drugom stanju, najbolje je da žena koja planira trudnoću počne svakodnevno da je pije pre toga.

Gvožđe

Gvožđe obezbeđuje detetu krv i kiseonik, pomaže kod izgradnje placente. Kako su trudnice sklone anemiji, dodatni unos gvožđa obezbeđuje vam dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca.

Anemija u trudnoći može povećati rizik od prevremenog porođaja i male porođajne težine bebe.

Kalcijum

U vašem stomaku beba razvija kosti i zube, a za to joj je kalcijum neophodan.