Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUPLEMENTI U TRUDNOĆI: Kada treba da počnem da pijem folnu kiselinu?

Znamo da je folna kiselina ključna za pravilan razvoj bebinog mozga, zato se mnoge buduće mame pitaju kada treba da počnu da je piju, koliko dugo, šta ako zakasne, preskoče dnevnu dozu...

  Izvor: Foto: Shutterstock 586622321

Svi znamo koliko je folna kiselina važna za zdravu trudnoću. Kako stalno slušamo o njenim benefitima, važno je da znamo neke stvari o tome kada se ona upotrebljava.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kada bi trebalo da počnem da pijem folnu kiselinu?

Neki stručnjaci preporučuju upotrebu folne kiseline čak šest meseci pre začeća. Drugi govore da su i tri meseca dobra ideja.

Šta ako sam već trudna?

Ukoliko ste već u drugom stanju, počnite sa uzimanjem folne kiseline odmah. Nemojte razmišljati i brinuti se što niste počeli ranije.

Koliko dugo bi trebalo da pijem folnu kiselinu?

Preporučuje se da svakodnevno pijete folnu kiselinu tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Ukoliko želite da nastavite i nakon toga, to je u redu. Takođe, možete da nastavite i sa ishranom koja obiluje folnom kiselinom (zeleno lisnato povrće).

Ukoliko želite da suplemente uzimate svih devet meseci - i to je u redu. Ipak, imajte na umu da to bude prava formulacija, jer postoje neki drugi vitamini koji se ne preporučuju u većim količinama tokom trudnoće. Uvek o tome popričajte sa svojim lekarom.

Da li uzimanje folne kiseline u trudnoći ima veze sa ankiloglosijom (urođena anomalija kada jezik priraste celom dužinom za pod usne duplje)?

Iako su se neki roditelji požalili na ovaj problem, stručnjaci ne vide nijednu vezu između uzimanja folne kiseline u kasnijoj trudnoći i ove urođene anomalije.

Šta ako je već prošlo 12 nedelja trudnoće?

Stručnjaci naglašavaju da folna kiselina može smanjiti rizik od defekata mozga i kičmene moždine, poput spine bifide. Ipak, imajte na umu da to nije pravilo i da neće nedostatak folne kiseline obavezno dovesti do ovog problema. Stvar je u tome da folna kiselina smanjuje rizik od toga.

Nemojte se brinuti ukoliko je prošla dvanaesta nedelja. Razgovarajte sa lekarom, koji će vam prepručiti vitamine koje bi trebalo da uzimate u toku trudnoće.

Šta ako preskočim dnevnu dozu folne kiseline?

Nemojte se brinuti ni zbog ovoga. Do sada ste pili dovoljnu količinu, tako da jedan preskočen dan ne može imati loš efekat.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica