Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 pitanja koja bi trebalo da postavite lekaru ako planirate trudnoću

Pre nego što počnete da radite na stvaranju potomstva, najbolje bi bilo porazgovarati sa stručnjakom o nekoliko vrlo važnih stvari.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedna od najvećih životnih odluka jeste ona kada rešite da imate dete. Pre nego što bukvalno počnete da radite na tome, najbolje bi bilo da porazgovarate sa lekarom. Tokom posete, doktor će sa vama porazgovarati o istoriji bolesti, obratiti pažnju na sve moguće poteškoće i dati vam najbolje savete da dođete do zdrave trudnoće.

Kako biste bili spremni, izdvajamo 11 pitanja koja bi trebalo da postavite doktoru prilikom razgovora o budućoj trudnoći.

1. Koliko će mi biti potrebno da ostanem u drugom stanju?

Naravno, vaš doktor neće moći da predviti tako nešto. Neki parovi uspeju bukvalno iz prvog puta, dok je drugima potrebno i godinu dana. U svakom slučaju, doktor može da vam da makar pretpostavke, u zavisnosti od vaših godina, istorije bolesti, prethodnih iskustava sa trudnoćom.

2. Kada bi trebalo da prestanem da koristim kontracepciju?

Ne znači uvek da ćete zatrudneti istog momenta kada prekinete da ih pijete. Hormonske tablete mogu promeniti vaš ciklus nekoliko meseci nakon što prestanete sa konzumiranjem. 

3. Da li moje zdravstveno stanje utiče na začeće?

Neka stanja svakako mogu uticati na vašu sposobnost da zatrudnite. Ovo uključuje policistične jajnike, endometriozu, poremećaje tiroidne žlezde, pa i polno prenosive bolesti. Kada je vaš partner u pitanju, problemi sa brojem spermatozoida, pokretljivošću ili morfologijom mogu stvarati poteškoće. Doktor će najpre moći da reši ovakve situacije i da vam ponudi najbolje opcije.

Povezane vesti

4. Da li terapija koju koristim utiče na plodnost?

Neki lekovi, poput onih za visok krvni pritisak ili epilepsiju, mogu napraviti promene. Takođe, postoji i određeni broj lekova koji mogu naškoditi vašoj bebi tokom trudnoće (steroidi, antidepresivi, antipsihotici, lekovi za lečenje štitne žlezde). O tome morate porazgovarati sa doktorom, koji će vam terapiju promeniti i predložiti onu na biljnoj bazi. 

5. Da li treba da koristim suplemente?

Svaka žena koja planira trudnoću trebalo bi da počne sa konzumiranjem folne kiseline tri do šest meseci pre začeća. Ona umanjuje rizik od defekta neuralne cevi i nekih problema pri rođenju. Doktor će vam preporučiti prenatalne vitamine, naročito ukoliko vam fale određeni nutrijenati.

6. Da li treba da menjam svoje životne navike, poput ishrane, spavanja, vežbanja?

Jeste li znali da prekomerna ili smanjena težina mogu uticati na plodnost? Problemi sa kilogramima mogu dovesti do gestacijskog dijabetesa, visokog pritiska, porođaja carskim rezom, ali i pobačaja. Nedostatak fizičke aktivnosti, konzumiranje alkohola i cigareta takođe može negativno uticati na začeće i trudnoću. Otvoreno razgovarajte sa doktorom o svojim životnim navikama i obavezno se konsultujte sa njim o tome da li je potrebno menjati ih. 

Povezane vesti

7. Da li je potrebno da se vakcinišem?

Svaka prehlada tokom trudnoće može uticati na zdravlje vas i vaše bebe u stomaku. Kako biste sačuvali sebe i dete, možete nastaviti sa vakcinacijom. Svakako ,vaš doktor će vas posavetovati ukoliko je potrebno uraditi dodatne vakcinacije pre začeća, kako biste izbegli viruse koji nisu sigurni za vas i bebu. Vakcine protiv gripa, potom tetanusa, difterije i velikog kašlja, ali i ona za hepatitis B se mogu davati i tokom trudnoće.

8. Da li mi je potreban drugi doktor?

Nisu svi ginekolozi sertifikovani za akušerstvo, koje je usko vezano za porođaj. Porazgovarajte sa svojim doktorom da li je kvalifikovan u ovom polju ginekologije. Ukoliko nije, zamolite za preporuku kolege koji jeste.


11 pitanja koja treba da postavite lekaru ako planirate trudnoću. Foto: Shutterstock

9. Da li su genetska testiranja potrebna?

Vi i vaš partner se možete odlučiti za genetsko testiranje, kako biste otkrili da li imate sklonost ka nasledim bolestima, što uključuje spinalnu mišićnu atrofiju, cističnu fibrozu, Taj Saksovu bolest i slično. Ukoliko su rezultati pozitivni, lekar vam može pomoći da umanjite rizike. jedan od načina da sprečite ova stanja jeste putem vantelesne oplofnje sa preimplantacionom genetskom dijagnostikom. 

10. Zašto ne mogu da ostanem u drugom stanju?

Ukoliko ste godinu dana pokušavali bez rezultata (ili 6. meseci ako imate više od 35 godina), verovatno imate problema sa začećem. Ovi problemi su danas sve češći, pa bi bilo dobro razgovarati sa stručnjakom. On će vam pomoći da izlečite ovaj problem uz lekove ili na neke druge načine. 

11. Šta da radim kada test bude pozitivan?

Mnogi parovi nemaju ideju šta da rade u trenutku kada saznaju da je test pozitivan. Da li treba odmah otići lekaru ili pak čekati da beba bude dovoljna velika da se vidi na ultrazvuku? Na ovo pitanje će vam najbolje odgovoriti vaš lekar. 

Povezane vesti

Šta još mogu očekivati tokom posete?

Pored pitanja i odgovora, ovaj pregled uključiće razne testove. Mnoge stvari saznaćete preko krvne slike, ginekološkog pregleda karlice i grudi. Pored toga, ukoliko smatra da je potrebno, vaš lekar će vas testirati i na neka stanja poput fibroida materice, cisti, policističnih jajnika - naročito ukoliko imate neke od simptoma. 

Test krvi pokazaće i nivo vitamina u vašem organizmu, stanje štitaste žlezde, ali i imunost na neke bolesti, poput hepatitisa B i varičela. Neki pregledi mogu uključiti i testove urina ili mentalne testove.

Zapratite nas i na Instagramu!

View this post on Instagram

A post shared by Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) on Nov 15, 2019 at 6:17am PST

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica