Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fizička aktivnost za vreme i nakon trudnoće

Vaše telo je tokom trudnoće izloženo velikim promenama, zbog čega je jako važno da budete u dobroj fizičkoj kondiciji

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mišići rade i kada mi mirujemo - za to je zaslužan mišićni tonus, koji se manifestuje mišićnom napetošću. Kada smo bolesni ili fizički neaktivni, mišićni tonus opada. Ukoliko to stanje potraje, vremenom dolazi do atrofije mišića i gubitka opšte kondicije. Tada osoba ima loše držanje, povijena leđa, nepravilan položaj stopala, iskrivljene zglobove. Obično su ove promene praćene bolovima u leđima i zglobovima. Da bi se izbegle, neophodno je redovno i pravilno vežbanje u svim životnim dobima.

Za žene je jako važno da u pripremu za trudnoću uključe i odgovarajuću fizičku aktivnost. 

Povezane vesti

Pre trudnoće

Ukoliko planirate trudnoću, svakako treba da odete kod lekara. Pored određenih analiza, koje će dati sliku vašeg zdravstvenog stanja, saznaćete i u kakvoj ste fizičkoj kondiciji.

Preporuke za dobar početak

Loša kondicija i nedovoljna fizička aktivnost predstavljaju ozbiljan faktor rizika za trudnoću i porođaj. Nekada je potrebno da se telesna težina smanji, a nekada da se dobije koji kilogram više, da se koriguje ili poboljša ishrana.

Vaše telo je tokom trudnoće izloženo velikim promenama, zbog čega je jako važno da budete u dobroj fizičkoj kondiciji. U zavisnosti od vašeg trenutnog stanja, dobićete preporuke koja bi za vas bila idealna telesna težina da sa njom započnete trudnoću, kako da se pravilno hranite, i koji program vežbi treba da sprovodite.

Povezane vesti

Ni previše ni premalo

Često se ne razmišlja mnogo o telesnoj težini pre trudnoće. Ako je prevelika - predstavlja faktor rizika za pojavu trudničkog dijabetesa ili povišenog krvnog pritiska, što može da bude razlog da se porođaj završi carskim rezom. Ukoliko je telesna težina niža od optimalne, postoji mogućnost da se beba rodi sa težinom ispod prosečne. Kako se u trudnoći ne preporučuju nikakve dijete, a i dobijanje na težini može da bude problem, svakako je najbolje da se telesna težina reguliše pre začeća. Ako se trudnoća započne sa optimalnom težinom, i kilogrami dobijaju umerenim tempom, trudnoća će da prođe bez komplikacija, a bebin rast i razvoj će se normalno odvijati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica