Bilo da pokušavate da zatrudnite prirodnim putem ili putem tretmana za plodnost, moraćete da sačekate 14 dana da biste saznali istinu. Dvonedeljno čekanje se odnosi na lutealnu fazu trudnoće. To je faza menstrualnog ciklusa koja počinje nakon ovulacije i traje do početka trudnoće ili sloma žutog tela. Drugim rečima, to je trajanje između ovulacije i sledećeg očekivane menstruacije. Većina žena koje imaju tendenciju da imaju ciklus od 28 dana, njihova lutealna faza trudnoće traje oko 14 dana, što može biti prilično frustrirajuće za one koji pokušavaju da zatrudne.

Simptomi i emocije koje možete imati tokom dvonedeljne faze čekanja

Bez obzira da li ste pokušavali da zatrudnite sa ili bez tretmana za plodnost, dvonedeljni period može izgledati predugačko. Da biste se bolje nosili sa tim, trebalo bi da naučite o simptomima ove faze. Ovo su neki uobičajeni simptomi trudnoće. Ako ih doživite, to bi mogao biti znak trudnoće.

Nadimanje: Jedan od prvih simptoma koji ćete osetiti je nadimanje. Nadimanje je uobičajeno tokom PMS-a i u ranim fazama trudnoće i može biti malo teško razlikovati ih. Pokrenut hormonom progesteronom, to je definitivno nešto što mnoge žene doživljavaju tokom ove faze.

Mučnina: Hormonske promene su jedan od razloga za mučninu u trudnoći. Međutim, šta uzrokuje jutarnju mučninu nije tačno poznato. Za neke, jutarnja mučnina neće nastupiti sve dok ne navrše 6 nedelja trudnoće. Ali ako pokušavate da dobijete bebu i osećate mučninu tokom dvonedeljne faze čekanja, onda bi to mogao biti dobar znak trudnoće.

Uočavanje: Čim se jajna ćelija oplodi, počinje da se razvija i kreće dalje da bi se implantirala u matericu. Potrebno je oko 6 do 12 dana da dođe do materice, sve vreme signalizirajući ženskom telu da se pripremi za trudnoću. Implantacijsko krvarenje, može se pojaviti čak i pre nego što vidite plave znake na testu trudnoće. Oko 30% trudnica primeti svetle mrlje tokom implantacije pre očekivane menstruacije.

Osetljivost na miris: Većina trudnica doživljava promenu u čulu mirisa tokom trudnoće i može početi već u dvonedeljnoj fazi čekanja. Estrogen senzibilizira nozdrve čak i na najslabiji miris. Takođe pogoršava jutarnju mučninu.

Promene raspoloženja: Ovo je nešto što sve trudnice doživljavaju. Vođeni hormonskim promenama, u jednom trenutku možete da se kikoćete, au drugom da plačete bez ikakvog razloga. Razdražljivost je takođe sasvim normalna i nikakve rasprave sa bilo kim ne mogu pomoći. Promene raspoloženja su uobičajene tokom trudnoće i PMS-a, ali mnoge žene ih smatraju jednim od najranijih znakova trudnoće.

Povećana bazalna telesna temperatura (BTT): BTT je temperatura tela kada ste potpuno mirni i opušteni. Može se grubo izmeriti bazalnim termometrom ubrzo nakon buđenja iz sna ili neposredno pre obavljanja bilo kakve fizičke aktivnosti. Nakon začeća, BTT kod žene raste za jedan stepen i ostaje povišen tokom cele trudnoće. Dakle, ako već neko vreme pratite svoju BTT , možete reći da li ste zatrudneli tokom perioda od 2 nedelje.

Bol u leđima: Začeće može odmah staviti vaše telo u režim trudnoće i možete početi da osećate razlike. Vaše telo će se pripremiti za neke velike fizičke promene koje će se desiti u vašoj materici da bi se prilagodilo bebi. Ako osetite bol u leđima iz vedra neba tokom 2 nedelje, to može biti znak da ste trudni.

Živopisni snovi: kada je žena trudna, može imati tendenciju da spava više i veliki deo njenih osnovnih misli i osećanja se manifestuje kao čudni, ali živi snovi .

Zatvor: Zatvor je uobičajen među trudnicama i možete ga očekivati u periodu čekanja od dve nedelje. Ako čekate da čujete dobre vesti, čak i konstipacija može biti divna, jer je to jedan od simptoma trudnoće. Međutim, to može da vas muči tokom trudnoće. Da biste se izborili sa ovim problemom, pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima.

Odbojnost prema hrani: Od nekih namirnica možete imati mučninu dok očajnički žudite za drugom. Iako možda nećete imati averziju prema hrani sve dok niste trudni pet nedelja, ako žudite ili imate averziju prema određenoj hrani tokom dvonedeljnog čekanja, to bi mogao biti znak trudnoće.

Učestalo mokrenje:Često mokrenje je dobar znak trudnoće jer počinje samo nekoliko dana nakon začeća. Ovaj novi nagon može početi u roku od 10-14 dana zbog hormona trudnoće hCG. Hormon izaziva povećanje dotoka krvi u zid materice kako bi hranio embrion u razvoju. Takođe povećava dotok krvi u bubrege kako bi izbacio otpad iz majke i bebe.

Umor: Ako ste imali nezaštićeni seks u poslednje dve nedelje i osećate se iscrpljeno i umorno, postoji velika šansa da ste trudni. Umor je jedan od najranijih znakova trudnoće i u roku od 12-14 dana od začeća možete se osećati umorno.

Osetljivost grudi: I grudi se menjaju tokom trudnoće. Ako imate osetljive grudi, to može biti znak trudnoće. Takođe je uobičajeno da žene dožive promenu u veličini grudi rano u prvih nekoliko nedelja.

Glavobolje: Hormonske promene koje se dešavaju u trudnoći mogu promeniti volumen krvi tokom prvog trimestra. To znači da možete doživeti glavobolju, pa čak i vrtoglavicu tokom perioda čekanja. Glavobolje takođe mogu biti izazvane stresom, umorom , lošim držanjem i dehidracijom.

Grčevi:Blagi grčevi su normalni tokom ranih faza trudnoće dok se telo priprema za fetus. Grčevi se takođe mogu osetiti samo nekoliko dana nakon začeća. Mnoge žene prijavljuju trnce na obe strane tela. Međutim, postoji zabrinutost da grčevi mogu biti znak pobačaja .

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily