Možda biste želeli da se klonite alkohola, kofeina i prerađene hrane jer to može negativno uticati na plodnost. Takođe je mudro ograničiti unos šećera i prostih ugljenih hidrata, koji mogu izazvati skokove insulina koji mogu ometati ovulaciju. S druge strane, uključivanje hrane bogate hranljivim materijama u vašu ishranu može biti od koristi. Konzumiranje puno voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina može pomoći u održavanju reproduktivnih funkcija vašeg tela. Pored toga, zdrave masti poput omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u lososu i čia semenkama mogu pomoći u poboljšanju plodnosti.

Neophodno je da ostanete hidrirani tokom ovog vremena, pa se pobrinite da pijete puno vode tokom dana. Biljni čajevi poput nane ili kamilice mogu biti odlična alternativa kafi i čak vam mogu pomoći da se opustite. Naravno, takođe je neophodno slušati svoje telo i poštovati svoje žudnje. Ako osećate mučninu ili imate averziju prema hrani, nemojte se terati da jedete nešto zbog čega se osećate neprijatno. Zapamtite, nema potrebe da se previše opterećujete ishranom tokom dvonedeljnog čekanja. Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu, ostanite hidrirani i izbegavajte bilo koju hranu koja može negativno uticati na vašu plodnost. Budite mirni i nastavite sa svojim zdravim navikama!

Evo nekoliko ukusnih i hranljivih namirnica koje bi trebalo da pokušate da uključite u svoju ishranu tokom dvonedeljnog čekanja:

1. Nemasni proteiniPiletina, riba i ćuretina su sjajni izvori nemasnih proteina koji mogu pomoći da povećate vašu plodnost. Oni obezbeđuju neophodne aminokiseline koje su vašem telu potrebne za izgradnju zdravih jaja i sperme.

2. Lisnato povrće – Spanać, kelj i drugo lisnato povrće prepuno je vitamina i minerala, uključujući folat, koji je neophodan za zdrav razvoj fetusa. Osim toga, imaju malo kalorija, tako da možete da jedete koliko god želite, a da ne brinete o svom struku.

3. Bobičasto voće – Borovnice, jagode i maline nisu samo ukusne, već su i bogate antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti jajnih ćelija i spermatozoida od oštećenja.

4. Integralne žitarice – Smeđi pirinač, kinoa i hleb od celog zrna su odlični izvori složenih ugljenih hidrata, koji mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i obezbediti trajnu energiju tokom celog dana.

5. Orašasti plodovi i semenke – bademi, orasi i laneno seme su odlični izvori zdravih masti, vlakana i proteina, koji mogu pomoći u održavanju hormonske ravnoteže i opšte plodnosti.

Dakle, napunite svoj tanjir ovom hranljivom hranom tokom dvonedeljnog čekanja. I ne zaboravite da pijete puno vode da ostanete hidrirani!

Hrana koju treba izbegavati tokom 2-nedeljnog čekanja

Kao da stres zbog pokušaja začeća nije dovoljan, sada moramo da brinemo i o tome šta jedemo? Pa, nažalost, istina je. Postoje određene namirnice koje treba da izbegavate tokom ovog perioda da biste povećali svoje šanse za uspeh.

Prvo i najvažnije, recite zbogom toj dodatnoj šoljici kafe ili svakodnevnom energetskom napitku. Da, znamo da je teško, ali kofein može imati negativan uticaj na vašu plodnost, pa je najbolje da ga izbegavate u potpunosti. Sledeće, prerađena hrana i rafinisani šećer. Izvinite, nema više slatkiša ili brze hrane neko vreme. Držite se cele hrane poput voća, povrća i nemasnih proteina. Vaše telo će vam zahvaliti na dodatnim hranljivim sastojcima, a možda će i vama pomoći da zatrudnite! Na kraju, ograničite unos alkohola ili, ako je moguće, potpuno ga eliminišite tokom dvonedeljnog čekanja. Znamo da to nije najzabavnija opcija, ali alkohol može imati značajan uticaj na nivo hormona, što otežava začeće. Zapamtite, svako malo pomaže kada je u pitanju plodnost. Ovim promenama u ishrani tokom dvonedeljnog čekanja dajete svom telu najbolju moguću šansu da zatrudni.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta TikTok/slagnakraju