Praćenje i tumačenje bazalne telesne temperature jedna je od metoda koju koriste žene koje žele prirodne metode kontracepcije. To je takođe pokazatelj najplodnijeg perioda za žene koje žele da zatrudne kako prenosi Parents First Cry.

Trebalo bi da izmerite svoj BTT pre nego što se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću koja bi mogla da ublaži vašu telesnu temperaturu. Ovulacija može malo povećati vaše nivoe BTT, tako da beleženje ovih vrednosti tokom vremena može otkriti odgovarajuće varijacije. To je ono što BTT čini prirodnim metodom za praćenje vašeg menstrualnog ciklusa, posebno ako pokušavate da zatrudnite. Ako merite temperaturu nakon obavljanja neke fizičke aktivnosti, lažna i nešto viša vrednost BTT može dovesti do pogrešnog identifikovanja faze menstrualnog ciklusa.

Poznato je da nivoi BTT blago rastu tokom ovulacije. Stoga, snimanje vaše temperature tokom određenog vremenskog perioda će vam pokazati obrazac i varijacije kad god se pojave. Na ovaj način ćete moći da pratite svoj menstrualni ciklus, što je od velike pomoći ako pokušavate da zatrudnite.

Kako funkcioniše BTT metoda?

Dakle, kako funkcioniše ovaj BTT metod, pitate se? Pa, sve je u tome da obratite pažnju na fluktuacije temperature vašeg tela tokom vašeg menstrualnog ciklusa. U osnovi, vaš BTT je temperatura vašeg tela u stanju mirovanja i neznatno se menja u zavisnosti od toga gde se nalazite u ciklusu. Da biste uzeli BTT, biće vam potreban bazalni termometar (koji je tačniji od običnog termometra) i malo strpljenja. Jednostavno izmerite temperaturu ujutru, pre nego što ustanete iz kreveta, i zabeležite je na BBT grafikonu. Vremenom ćete početi da vidite da se pojavljuju obrasci, koji vam mogu pomoći da predvidite kada ste najplodniji ili kada imate manji rizik od trudnoće. A ako zatrudnite, vaš BBT će ostati povišen, što ukazuje na to da ste trudni.

Prednosti i nedostaci BBT metode

Važno je razumeti potencijalne prednosti i nedostatke pre nego što se oslonite na njega kao na sredstvo za kontracepciju ili plodnost. Dakle, uzmite svoj termometar i hajde da istražimo šta BBT metoda može da učini za vas (a šta ne može)!
Prednosti

Kada je u pitanju BBT metoda, postoji mnogo razloga da razmislite o pokušaju. Od prirodne opcije bez hormona do pružanja dragocenih uvida u prirodni ritam vašeg tela, postoje mnoge pogodnosti za praćenje bazalne telesne temperature.

  • Prirodna metoda bez hormona
  • Može biti osnažujuće da razumete prirodni ritam vašeg tela
  • Jeftin i može se koristiti u kombinaciji sa drugim metodama
  • Mogu ga koristiti žene sa određenim zdravstvenim stanjima koja ih mogu sprečiti da koriste druge oblike kontrole rađanja, kao što su poremećaji zgrušavanja krvi.
  • Može biti korisno sredstvo za identifikaciju nepravilnih ciklusa ili osnovnih zdravstvenih problema koji mogu uticati na plodnost.

Nedostaci

Koliko god bismo želeli da BBT metoda bude savršeno rešenje za sve, ona nije bez svojih nedostataka.

Zahteva doslednost i marljivost da bi bila efikasna
Potrebno je nekoliko meseci praćenja da bi se uspostavio obrazac

Faktori kao što su bolest, stres ili loš san mogu uticati na očitavanja, čineći je manje pouzdanom

Možda nije efikasan za žene sa nepravilnim ciklusima ili koje imaju česte temperaturne fluktuacije

Zahteva apstinenciju ili druge oblike kontrole rađanja tokom plodnog perioda, što može biti teško dosledno nekim ženama

Postoji li rizik od korišćenja metode bazalne telesne temperature?

Važno je napomenuti da oslanjanje samo na BTT metodu za kontracepciju možda neće biti tako efikasno kao korišćenje drugih oblika kontrole rađanja. Dakle, ako niste spremni da postanete roditelj, najbolje je da koristite BTT metodu u kombinaciji sa drugim metodama kao što su kondomi ili spermicid.

Još jedan potencijalni rizik koji treba uzeti u obzir je da praćenje bazalne telesne temperature može biti izvor stresa ili anksioznosti za neke žene.

Ako se previše fokusirate na očitavanja temperature ili se osećate preopterećeni procesom, možda bi bilo dobro da napravite pauzu ili potražite podršku od zdravstvenog radnika.

Sve što je rečeno, za mnoge žene, prednosti BTT metode daleko nadmašuju sve potencijalne rizike, tako da ne dozvolite da vas ove brige odvrate od istraživanja ovog prirodnog kontraceptiva ili alata za plodnost.

Razmotrite ih i donesite informisanu odluku o tome kako dalje.

Kako pratiti BTT?

Dakle, kako merite bazalnu telesnu temperaturu? Počnimo prvo sa osnovama, tako što ćemo naučiti o uređaju koji se koristi za merenje, a to je BTT termometar.

Bazalni termometri ili BTT termometri se preporučuju preko digitalnih termometara za merenje BTT jer su dovoljno osetljivi da zabeleže najsitnije promene koje se dešavaju u vašem telu u poređenju sa običnim termometrom. Koristite ga da izmerite temperaturu u trenutku kada se probudite, čak i pre nego što stavite nogu na pod. Pošto se BTT obično snima u periodu od 24 sata, pokušajte da se probudite u približno isto vreme svakog dana da biste dobili tačnu vrednost. Ovo bi takođe moglo pomoći u normalizaciji sna kao dodatna prednost!

Uobičajena vrednost BTT kreće se od 36,2 do 36,5C, a ovulacija može da izazove povećanje vašeg normalnog snimanja za 0,5 do 1 stepen. Ovo bi trajalo dok ne počne menstruacija i to će vam zaista pomoći da potvrdite ovulaciju. Vaša BTT bi mogala da pokaže neke skokove u drugim danima osim vaših dana ovulacije. Međutim, to bi bilo samo na dan ili dva. Kada ovulirate, vaš BTT ima tendenciju da bude na višoj posmatranoj vrednosti za sva očitavanja od tog dana do menstruacije. U slučaju da zatrudnite nakon ovulacije, BTT bi ostao visok tokom vaše trudnoće, čime bi se zadovoljio uslov da će ostati visok dok vaša materica ponovo ne odlepi.

Kako BTT grafikon pomaže?

Ova vrsta grafikona čak može pomoći vašem akušeru da dijagnostikuje bilo kakvu plodnost ili druge probleme u vezi sa vašim menstrualnim ciklusom. Štaviše, možete povećati svoje šanse za začeće ako svakodnevno pratite određene faktore u vezi sa vašim ciklusom.

Razlika između telesne temperature i bazalne telesne temperature

U redu, hajde da pričamo o telesnoj temperaturi i bazalnoj telesnoj temperaturi. Možda mislite, "zar nisu ista stvar?" Ne, ne baš!

Telesna temperatura je vaša ukupna temperatura, koja može da varira tokom dana u zavisnosti od stvari kao što su vežbanje, stres, pa čak i vremenske prilike. S druge strane, bazalna telesna temperatura je temperatura vašeg tela kada ste u potpunom odmoru, i obično se prvo meri ujutru pre nego što ustanete iz kreveta.

Dakle, kako merite bazalnu telesnu temperaturu? Pa, uzmite termometar (po mogućnosti onaj koji meri na dve decimale) i uverite se da je na dohvat ruke pre nego što odete u krevet. Ujutro, pre nego što uradite bilo šta drugo, gurnite termometar pod jezik i zabeležite očitavanje. Možda vam to ne izgleda kao velika stvar, ali praćenje bazalne telesne temperature zapravo vam može dati uvid u to kada ste najplodniji. Da, tako je – bazalna telesna temperatura može biti od pomoći ako pokušavate da zatrudnite.

Šta je cervikalna sluz?

Cervikalna sluz je vaginalni sekret koji luči grlić materice, a njegovu proizvodnju stimuliše hormon estrogen. Izgled i količina cervikalne sluzi stalno se menjaju u zavisnosti od vašeg menstrualnog ciklusa i vašeg raspoloženja ili seksualne aktivnosti. Što je najvažnije, štiti od infekcije i iritacije. Konzistencija, boja i miris vaginalnog iscetka variraju od osobe do osobe. Međutim, generalno, boja varira od bistre do bele do blago prljavo bele, a miris od blagog do nepostojećeg. Postoje i obrasci koji se primećuju na osnovu faze menstrualnog ciklusa:

Ubrzo nakon menstruacije, postoji vrlo malo ili nimalo vaginalnog iscedka (poznatog kao 'suvi dani ' ) zbog ozbiljno smanjene aktivnosti estrogena. Nakon ovoga, možda ćete imati gust iscedak (opisan i kao mutan). Kako napredujete ka ovulaciji, iscedak postaje mekši i tečnijeg oblika, omogućavajući optimalno putovanje spermatozoida (koji se naziva i faza 'belanceta'). Nakon ovulacije, iscedak postaje gušći, ali manji pod uticajem progesterona. Nakon toga će uslediti vaša menstruacija, a ciklus se nastavlja.

Predviđanje ovulacije pomoću BTT i CM

BTT u kombinaciji sa CM može biti efikasan i prirodan način za praćenje ovulacije i planiranje se**ualne aktivnosti u skladu sa tim. Moglo bi vam pomoći da znate pravo vreme za pokušaj oplodnje ili da je izbegnete ako tražite prirodne metode za sprečavanje trudnoće. Signal da znate kada ste na svom vrhuncu (u pogledu plodnosti) je meki, tečni iscedak belanca koji sugeriše optimalne uslove za putovanje semena, neposredno pre vaše ovulacije, praćen povećanjem vašeg BTT, što ukazuje na ovulaciju. Zabeležiti vaš CM sa vašim BTT bi bila dobra ideja da preuzmete kontrolu nad stvarima. Imajte na umu da će vam trebati vremena da razvijete naviku i uočite obrasce.

Znak da nemate ovulaciju

Kada je u pitanju da začeće bebe, ovulacija je kao zvezda vašeg tima. Ali šta se dešava kada se ta zvezda ne pojavi na utakmici? Pa, tada možete početi da sumnjate da nemate ovulaciju. A jedan od načina da to saznate je praćenje bazalne telesne temperature (BBT).

Ako ne vidite konstantan porast temperature u vašem BBT grafikonu, to bi mogao biti znak da nemate ovulaciju. Ali nemojte još prenagliti sa zaključcima! Može postojati niz razloga zašto nemate ovulaciju, kao što su stres, fluktuacije težine ili hormonska neravnoteža. Dobra vest je da postoji mnogo prirodnih načina da pomognete svom telu da ovulira, poput dovoljnog odmora, uravnotežene ishrane i redovnog vežbanja. A ako i dalje imate problema, ne oklevajte da razgovarate sa svojim lekarom. Zapamtite, uvek postoji način da se ta zvezda vrati na teren!

Koliko je tačno praćenje ovulacije pomoću BBT-a?

Dakle, marljivo ste pratili svoju bazalnu telesnu temperaturu da biste pokušali da otkrijete kada ovulirate. Ali koliko je ta metoda zaista tačna?

Pa, počnimo sa dobrim vestima: praćenje bazalne telesne temperature može biti korisno sredstvo u predviđanju ovulacije. Kada ovulirate, vaše telo oslobađa hormon progesteron, koji izaziva blagi porast bazalne telesne temperature. Praćenjem temperature svakog dana, možda ćete moći da otkrijete ovu promenu i znate kada ste najplodniji.

Međutim, važno je napomenuti da praćenje bazalne telesne temperature nije sigurno. Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na vašu temperaturu, uključujući bolest, stres, konzumaciju alkohola, pa čak i nemiran noćni san. Osim toga, moraćete da pratite svoju temperaturu nekoliko meseci da biste uspostavili obrazac i tačno predvideli ovulaciju. Dakle, dok praćenje bazalne telesne temperature može biti od pomoći, to nije jedini metod predviđanja ovulacije.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko