Svaka trudnica je prošla kroz ovu fazu kada ima osećaj da joj se non stop ide u wc, kada ne može da zadrži urin i u potpunosti isprazni bešiku. Sigurno vas zanima zašto je to toliko izraženo u trudnoći, kako da smanjite broj poseta kupatilu i kada će se to sve završiti. Nekoliko faktora doprinosi povećanju učestalosti mokrenja tokom trudnoće:

Hormoni

Glavni krivac su vaši hormoni. Kao i većina simptoma povezanih sa trudnoćom, ovi hormoni imaju tendenciju da manipulišu čak i najjednostavnijim promenama u vašem telu. Hormoni trudnoće govore vašem telu da usmeri veći protok krvi u bubrege. Kada vaši bubrezi dobijaju veći protok krvi, oni proizvode više urina, brže pune bešiku i izazivaju češću potrebu odlaska u toalet.

Povećan protok krvi

Vaše telo ima značajno povećanje zapremine krvi nakon što zatrudnite. Ovo uzrokuje da bubrezi obrađuju više tečnosti nego što je normalno, što rezultira čestim odlascima u kupatilo. Tečnoste u vašem telu tokom trudnoće se skoro udvostručuje.

Rast bebe

Na početku trudnoće, učestalo mokrenje je rezultat hormonalnih promena i promena nivoa krvi. Kada vaša beba počne da raste, ona na kraju vrši pritisak na vašu bešiku. Pritisak otežava da se bešika isprazni do kraja, zbog čega ćete imati češću potrebu da je praznite.

Trudnica, piće
Shutterstock Trunica pije vodu

U kojoj fazi trudnoće je najizraženije učestalo mokrenje?

Većina žena smatra da je često mokrenje rani simptom trudnoće. Obično ćete primetiti povećanje odlazaka u kupatilo oko četvrte do šeste nedelje trudnoće. Mnoge buduće majke će primetiti ovo povećanje pre nego što im izostane menstruacija. Tokom drugog tromesečja verovatno ćete doživeti olakšanje u kupatilu.

To je zato što ste se prilagodili nivou hormona, a vaša materica se diže u stomaku. Ovo olakšanje je obično privremeno. Verovatno ćete vrhunac učestalog mokrenja doživeti tokom trećeg tromesečja. Ovo je rezultat spuštanja vaše bebe u područje karlice kao priprema za porođaj. Vaša beba vrši pritisak na vašu bešiku, što dovodi do toga da imate manje kontrole.

Kako smanjiti broj poseta kupatilu

Brzo ćete shvatiti da vam nagon za mokrenjem prekida vašu dnevnu rutinu više nego što biste želeli. Nažalost, ovo je deo trudnoće koji ne možete izbeći. Ali postoje načini da ipak kontrolišete tu potrebu:

  • Naginjanjem napred pomažete da se bešika potpunije isprazni - korisno je sačekati nekoliko sekundi nakon što ispraznite bešiku i ponovo pokušajte da piškite. Ovo se zove dvostruko pražnjenje i može pomoći da se eliminiše sav urin.
  • Pokušajte da izbegavate pića kao što su soda, čaj ili kafa - ova pića sadrže kofein , koji je diuretik. Ova pića mogu povećati vašu želju da piškite, što samo po sebi može uzrokovati više odlazaka u kupatilo. Trebalo bi da ograničite unos kofeina na manje od 200 miligrama dnevno — oko šoljice i po kafe.
  • Većina trudnica je sigurno čula za Kegelove vežbe - ne samo da vam ove vežbe pomažu da naučite da kontrolišete mišiće tokom porođaja, već vam mogu pomoći i da steknete kontrolu nad svojom bešikom. Dobijajući veću kontrolu, možete povećati vreme između pauza u kupatil
  • Izbegavajte da pijete dosta vode pre spavanja - ako se budite više puta usred noći da biste otišli ​​u kupatilo, počnite da ograničavate unos tečnosti pre spavanja. Vaš san je sada dragocen, a posete kupatilu ne bi trebalo da ometaju odmor koji vam je preko potreban. Vaše telo u trudnoći zadržava tečnost tokom dana, a kada legnete noću, položaj za spavanje omogućava da bubrezi procesuiraju višak tečnosti u vašim nogama. Ako podignete noge čak i na sat vremena dnevno, možete smanjiti noćne posete toaletu.

Nosite uložak - kada dođete do trećeg tromesečja, ili možda čak i ranije, shvatićete da smeh ili kašalj mogu izazvati izbacivanje urina. Ne bi trebalo da se osećate neprijatno, ali možete da nosite uložak ako želite da sprečite "nezgodu". Ne samo da vas ovo može zaštititi od neočekivanog, već nećete morati da trčite u kupatilo svaki put kada kašljete ili mislite da je nešto smešno.

Trudnica, doktor, pregled, trudnoća
Shutterstock Trudnica na pregledu

Da li je često mokrenje problem?

Sasvim je normalno da u trudnoći trčite svaki čas u toalet, čak je i zdravo jer mokrenje je dobar znak da se vaše telo oslobađa toksina. Međutim postoje neki znaci upozorenja kojih biste trebali biti svesni kada je praćeno čestim mokrenjem:

  • Bol
  • Urin neprijatnog mirisa
  • Osećaj da te nešto peče
  • Zamućen urin 
  • Krv u urinu
  • Groznica

(Yumama)