Testovi za trudnoću i ultrazvučni pregled koji sprovodi ginekolog jedini su sigurni načini da utvrdite da li ste u drugom stanju. Žene obično urade test za trudnoću kada im izostane menstruacija, ali zapravo postoje neki neobični simptomi koji mogu da ukažu na to da ste u drugom stanju i pre nego što se jave oni uobičajeni simptomi.

Evo koji neobični simptomi mogu da budu znak da ste u drugom stanju.

1. Krvarenje iz nosa

Iako neobičan, krvarenje iz nosa je zapravo čest simptom trudnoće, a sve zbog hormonskih promena koje se dešavaju u telu. U najvećem broju slučajeva nije reč o ozbiljnijem krvarenju i može se zaustaviti kod kuće, piše medicalnewstoday.com.

2. Promene raspoloženja

Promene raspoloženja se takođe javljaju usled hormonskih promena u prvih nekoliko nedelja trudnoće. Moguće je da budete emotivniji nego inače, što je inače potpuno normalno u trudnoći.

3. Vrtoglavica

Krvni pritisak može da bude nešto niži na početku trudnoće jer se krvni sudovi šire kako bi poslali više krvi u matericu. Nizak krvni pritisak može da uzrokuje vrtoglavicu, ali uzrok tome mogu takođe da budu i umor, nizak nivo šećera u krvi i stres.

4. Glavobolje

Trudnice mogu da imaju glavobolje zbog povećanog nivoa hormona estrogena u telu. Takođe, stres i umor mogu da budu uzrok tenzionih glavobolja. Pre nego što popijete bilo kakav lek za glavobolju, posavetujte se sa lekarom šta je bezbedno da pijete u trudnoći.

5. Akne

Još jedan rani znak trudnoće koji može da se javi su akne. Neke žene koje već imaju akne možda će primetiti da se one pogoršavaju u trudnoći.

Savet je da ih ne cedite i ne kopate, izbegavajte kozmetičke proizvode na bazi ulja, a pre nego što nanesete bilo kakav proizvod protiv akni, proverite da li je bezbedan za trudnice.

6. Izraženije čulo mirisa

Ovaj simptom može da se javi kao smanjena tolerancija na određene mirise ili žena može uopšteno biti osetljivija na mirise. U nekim slučajevima ta osetljivost na mirise može da doprinese mučnini.

7. Želja ili averzija prema određenoj hrani

U ranoj trudnoći kod žena može da se javi izmenjen odnos prema nekim namirnicama. Na prmer, hrana koju su inače volele trudnicama je sada odbojna, a žele da jedu nešto što nikada nisu volele.

8. Čudan ukus u ustima

Stručnjaci veruju da hormonske promene mogu da budu uzrok "čudnog" ukusa u ustima nekih trudnica. Najčešće to opisuju kao metalni ukus ili kao da imaju previše pljuvačke u ustima.

9. Sekret

Iako žene uglavnom u različitim fazama menstrualnog ciklusa mogu da primete vaginalni sekret. Sekret koji je providan, beličast ili pomalo lepljiv se smatra normalnim u trudnoći i može da bude rani simptom drugog stanja.

10. Umor

Ukoliko ste veoma umorni, čak iscrpljeni, to može da bude simptom trudnoće, naročito u prvim nedeljama. Ovaj umor je posledica hormonskih promena koje se u tom periodu dešavaju u telu.

11. Zapušen nos

Rinitis je zvanični naziv za curenje iz nosa koje se kod mnogih žena javlja u trudnoći.

12. Kratak dan

Povećanje hormona progesterona do kojeg dolazi u prvim nedeljama trudnoće može da utiče na disanje žene, tj. one mogu imati kratak dah ili kako neke od njih to još opisuju, moraju da udišu češće nego inače.

13. Konstipacija

Zbog hormonskih promena se kod nekih trudnica može javiti konstipacija. Povećan nivo progesterona opušta zidove creva, zbog čega se stolica teže kreže kroz njih. Ovaj simptom se češće javlja u kasnijoj trudnoći, ali kod nekih žena i u prvom tromesečju.

Imajte na umu da nijedan od ovih simptoma nije siguran znak da ste trudni, te da je uvek najbolje da uradite test ako sumnjate da ste u drugom stanju, ili da odete na pregled.

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

(Yumama/N. Z.)