Pojačan apetit, osetljive grudi, razdražljivost, simptomi su koje najčešće povezujemo sa PMS-om. Međutim, slični simptomi su karakteristični i za ranu trudnoću, a evo kako da razlikujete šta je u pitanju od to dvoje.

Krvarenje

Implantacijsko krvarenje, koje se javlja šest do 12 dana nakon začeća, lako se može pomešati sa menstruacijom. Ovaj proces usađivanja embriona u zid materice uzrokuje blago krvarenje koje je praćeno i grčevima.

Ono što možete da uradite kako biste znali šta je u pitanju je da obratite pažnju na količinu krvarenja, koja je kod implantacijskog krvarenja znatno manja.

Osetljivost grudi

Pored osetljivosti grudi, ono što je još karakteristično kod rane trudnoće je da dojke postaju blago otečene, a bradavice tamnije. Osim toga, u slučaju trudnoće osetljivost grudi ne prestaje nakon nekoliko dana, kao kod menstruacije, već postaje sve primetnija.

Umor

Pojačana potreba za odmorom i umor koji se javlja veoma često su znaci rane trudnoće koji se javljaju kod većine žena. Trudnice kažu da ih umor najviše muči u prvom tromesečju, kada se telo navikava na promene.

Inače, umor se može javiti i u PMS-u zbog smanjenog nivoa estrogena, ali će se u ovom slučaju vratiti u normalu za par dana i umor će nestati.

Često mokrenje

Učestalo mokrenje u PMS-u može da se javi i najčešće je praćeno grčevima i blagim bolovima, dok u ranoj trudnoći uz učestalo mokrenje "ne idu" i druga dva simptoma.

Često mokrenje se u ranoj trudnoći javlja zbog širenja materice koja pritiska bešiku, a telo prirodno proizvodi više tečnosti i javlja se pojačan osećaj žeđi.

Mučnina i osetljivost na mirise

Većini žena nije nepoznat pojačan apetit u PMS-u, štaviše, mnoge kažu da tada ne mogu da odole raznim grickalicama. Međutim, u odnosu na rane simptome trudnoće, razlika je što kod PMS-a nema osećaja mučnine i povraćanja, koji se često javljaju kod budućih mama.

Vrtoglavica

Osećaj slabosti i iznenadne vrtoglavice mogu da se jave u PMS-u kao posledice bolova, ali svi ovi simptomi nestaju sa prestankom menstruacije. Međutim, ako takvi simptomi traju duže od nekoliko dana, a menstruacija je uz to izostala, onda mogu da ukažu na trudnoću.

Osećaj slabosti je u ovom slučaju uzrokovan širenjem materice koja pritiska arteriju u nozi i dovodi do pada krvnog pritiska.

Povišena temperatura

Dok se osećaj vrućine može javiti u PMS-u kao posledica hormonskih promena, kod trudnoće su simptomi nešto drugačiji. U ranoj trudnoći može se javiti povišena temperatura sa čestim napadima vrućine.

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

(Yumama/N. Z.)