Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 RAZLOGA ZA KAŠNJENJE MENSTRUACIJE, A NIJE TRUDNOĆA: Šta može uticati na poremećaj ciklusa i kada da odete na pregled

Autor Radmila Ilić

Prva asocijacija na kašnjenje menstruacije je većini žena mogućnost da su zatrunele, ali evo šta još može da utiče na promene ciklusa.

 Žena, bol, stomak Izvor: Shutterstock

Ukoliko primetite da je došlo do izostanka ili poremećaja u vašem menstrualnom ciklusu, važno je da znate da to ne znači uvek da ste trudni. Postoji sedam razloga zbog kojih bi menstruacija mogla da kasni.

Ako shvatite da vam menstruacija kasni, prva pomisao koja vam prolazi kroz glavu verovatno je mogućnost da ste trudni. Međutim, pre nego što odete u apoteku da kupite test na trudnoću, pročitajte šta sve može da dovede do izostanka menstruacije, a da nije beba.

Kontracepcija

Hormonska kontracepcija može da doprinese kašnjenju menstruacije. Na primer, intrauterini ulošci mogu da izazovu 'kasne' menstruacije. Takođe, ako uzimate pilule i preskačete neaktivne pilule koje dovode do krvarenja, propustićete period u kom biste normalno krvarili.

Iako mnogi često misle da kontraceptivne pilule 'regulišu' vašu menstruaciju, krvarenje koje žene doživljavaju tokom nedelje neaktivnih pilula je krvarenje povlačenja, a ne prava menstruacija. To je zato što hormonske metode kontrole rađanja kao što je pilula efikasno prevazilaze prirodni hormonski ciklus vašeg tela.

Dakle, kada nastavite da uzimate aktivne pilule duže od uobičajenih 21 dan, sluznica materice ostaje stabilna. To znači da se sluznica neće osipati i neće doći do krvarenja.

"Jednom kada uzmete neaktivnu pilulu, nivo hormona opada i izaziva menstruaciju", kaže ginekolog i upozorava da nijedan kontraceptiv nije 100 odsto efikasan u sprečavanju trudnoće, tako da ako ne dobijete menstruaciju u očekivanom roku, možda bi trebalo ipak da uradite test na trudnoću za svaki slučaj.

Sindrom policističnih jajnika

Žene sa sindromom policističnih jajnika mogu da imaju kašnjenja u menstrualnim ciklusima. To je zato što one često imaju dodatne folikule, zbog čega menstrualni ciklusi duže traju.

Tokom tipičnog menstrualnog ciklusa svaki jajnik razvije otprilike pet folikula. Ti folikuli se takmiče da postanu dominantni i da oslobode zrelu jajnu ćeliju prilikom ovulacije. Kada imate policistične jajnike, vaša jajna ćelija se može osloboditi kasnije. Ako nema otpuštene zrele jajne ćelije, znači da nema ni menstruacije.

 Ultrazvuk
Žena na ultrazvučnom pregledu stomaka
Izvor: Shutterstock

Stres

"Emocionalni stres može uticati na regiju mozga koja kontroliše hipofizu koja je zadužena za regulisanje hormona koji stimulišu naše jajnike", objašnjava ginekolog.

Dakle, kao rezultat toga, ponekad stres može da izazove i kašnjenje menstruacije. Ali važno je napomenuti i da svaka osoba doživljava stres drugačije, tako da je njegov uticaj na menstrualni ciklus veoma subjektivan.

Promene u težini

Gubitak ili dobijanje na težini može da bude još jedan razlog za kasnu menstruaciju.

"Ozbiljan gubitak težine i anoreksija mogu da zaustave hipotalamusnu proizvodnju folikulostimulirajućeg hormona i luteinizirajućeg hormona koji regulišu jajnike", kaže ginekolog.

Dobijanje na težini može da ima sličan efekat, prvenstveno kada je u vezi sa na primer, policističnim jajnicima. Žene sa ovim sindromom mogu biti veoma osetljive na svaku promenu u težini.

"Samo 10 odsto gubitka težine može ih vratiti u ciklus nakon što dožive nepravilnosti. A sličan procenat povećanja težine može izazvati kašnjenje ili izostanak menstruacije", govori doktor.

 Težina, merenje, kilogrami, vaga
Žena meri težinu
Izvor: Shutterstock

Perimenopauza

Prosečno, žena doživi menopauzu u 51. godini, ali pre toga prolazi kroz prelazni period poznat kao perimenopauza. Tokom ovog vremena, koje obično počinje u 40. godinama, neki ljudi imaju odložen menstrualni ciklus. Umesto prosečnih 28 dana između menstruacija, ona u tom periodu može doći u razmaku od 36 ili 48 dana.

"Ako ste mlađi od 45 godina i menstruacija vam potpuno prestane, moguće je da prolazite kroz ranu menopauzu ili imate prerano otkazivanje jajnika", kaže ginekolog.

Tumor hipofize

Iako je retko i malo verovatno, ponekad je za kašnjenje menstruacije kriv prolaktin. Žene sa tumorom hipofize luče višak prolaktina, hormona koji je zadužen i za signaliziranje telu da proizvodi majčino mleko.

Doktor upozorava da žene koje imaju neredovne menstruacije, glavobolje, zamagljen vid i iscedak iz dojki iako ne doje, treba da posete lekara da ih pregleda zbog mogućnosti da imaju tumor hipofize.

 Doktor, žena
Žena kod doktora
Izvor: Shutterstock

Dijabetes ili bolesti štitne žlezde

Problemi poput dijabetesa i bolesti štitne žlezde mogu biti krivi za kašnjenje menstruacije.

Bolest štitne žlezde može da izazove probleme sa menstruacijama jer tiroidni hormoni pomažu u kontrolisanju vašeg menstrualnog ciklusa. Neuravnoteženi tiroidni hormoni mogu da uzrokuju neredovne menstruacije.

Pored toga, neka istraživanja su otkrila vezu između dijabetesa tipa 1 i rane menopauze.Istraživači veruju da se to dešava zato što ovaj tip dijabetesa izaziva prerano starenje krvnih sudova, i zauzvrat, starenje jajnika. Kada dođete do rane menopauze, menstruacija može da kasni i da bude neredovna.

Kada posetiti lekara?

Mnogi faktori mogu da utiču na regularnost menstruacija, tako da razlog za povremeno kašnjenje menstruacije možda neće biti očigledan, ali ako se to često dešava ili imate druge simptome, razgovarajte sa svojim lekarom.

"Mnoge žene će, iz različitih razloga, povremeno preskočiti ovulaciju, a to može da izazove ranu ili odloženu menstruaciju. U zavisnosti od istorije bolesti žene, možda će biti potrebno dodatno testiranje da bi se utvrdio uzrok. Takođe, svako ko ima jako krvarenje i bol nakon izostanka menstruacije i/ili pozitivan test na trudnoću, treba da ode kod lekara. Nije svako krvarenje menstruacija, posebno u okruženju gde nešto nije u redu", savetuje doktor.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica