Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DR MAČKIĆ O POLICISTIČNIM JAJNICIMA: 4 simptoma ih odaju, uzrokuju neplodnost ali i teže komplikacije ako se ne leče

Autor Radmila Ilić

Pitale smo doktora Mačkića o policističnim jajnicima, ovo je sve što treba da znate.

 Mirko Mačkić, doktor Izvor: Uroš Arsić/Mondo

Policistični jajnici, dijagnoza sa kojom mogu da se susretnu žene u svim dobima, jedna je i od uzroka neplodnosti. Pitale smo stručnjaka, Mirka Mačkića, specijalistu ginekologije sa akušertvom iz GAK 'Narodni front' da nam otkrije sve što o ovom sindromu treba da znaju devojke od tinejdžerskih dana do zrelih žena.

"Sindrom policističnih jajnika - PCOS je najčešći hormonski poremećaj u reproduktivnom periodu žene i glavni je uzrok neplodnosti kod dama. Klinički, biohemijski i patohistološki spektar ovog sindroma je širok. Policistični jajnici se mogu naći kako kod neplodnih pacijentkinja, tako i kod plodnih. Jajnici mogu da budu uvećani ili ne, ali je u svim slučajevima zajedničko prisustvo multiplih folikularnih cista u kori jajnika. Retki ciklusi, maljavost, gojaznost, anovulacija i povišena produkcija androgena su glavni znaci ovog sindroma. PCOS je rezultat sinergičkog dejstva povišene koncentracije luteinizirajućeg hormona-LH i insulina, koji nastaju zbog poremećaja hormona na osovini hipofiza-hipotalamus-jajnici", objasnio je doktor Mačkić, a onda na jednostavniji način uputio žene na koje simptome treba da obrate pažnju.

Simptomi i dijagnoza policističnih jajnika

"Kliničkom slikom najčešće dominira: poremećaj ciklusa, hronična anovulacija, različiti stepeni maljavosti i gojaznost", rekao nam je doktor i objasnio da se dijagnoza postavlja ginekološkim i ultrazvučnim pregledom, kao i određivanjem nivoa hormona i testom opterećanja na glukozu.

Lečenje

Kada je u pitanju lečenje, usmereno je na poremećaj ciklusa, maljavosti i neplodnosti pacijentkinja.

"U slučaju neoplodnosti pacijentkinja najčešće je neophodno preduzimati različite postupke veštačke oplodnje, praćenim operativnom destrukcijom cisti na jajnicima-laparoskopski driling jajnika", rekao je Mačkić, a onda upozorio i na opasna stanja koja mogu nastati od policističnih jajnika.

"Dokazano je da pacijentkinje sa PCOS imaju povećan rizik za razvoj karcinoma materice i jajnika, kao i kardiovaskularne komplikacije i razvoj šećerne bolesti. Zbog svega navedenog važna je pravovremena dijagnoza i tretman."

 Ultrazvuk
Žena na ultrazvučnom pregledu stomaka
Izvor: Shutterstock

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica