Intrauterini uložak ili spirala je jedan od najefikasnijih oblika kontracepcije koja je dostupna danas. Smatra je da je 20 puta efikasnija od kontracepcijskih pilula, ali šta se dešava kada želite da zatrudnite ako imate spiralu?

Postoje dve glavne kategorije instrauterinih uređaja: bakarna spirala i hormonska spirala. Oba su mali plastični uređaji u obliku slova T koji se ubacuje u matericu. Nijedna od spirala ne obezbeđuje kontracepciju tako što inhibira ovulaciju. Ovo je važno jer to znači da kada stavite ili uklonite spiraju, to ne bi trebalo da utiče na vašu ovulaciju i na mogućnost da zatrudnite odmah.

Koliko brzo mogu da zatrudnim nakon vađenja spirale?

Ako planirate da uskoro zatrudnite, dobra vest je da se plodnost obično vraća u toku prvog menstrualnog ciklusa koji dobijete nakon što ste uklonili menstruaciju.

"Trbalo bi da uklonite spiralu čim poželite da ostanete trudni", kaže ginekolog.

Ako ne zatrudnite odmah nakon uklanjanja spirale, nemojte da paničite. Postoje mnogi faktori koji mogu da utiču na vašu plodnost, uključujući vaše godine, način života, porodičnu istoriju i opšte zdravlje.

"Proces zatrudnjivanja je drugačiji kod svake osobe. Ovo zavisi od drugih faktora koji mogu da utiču na vašu plodnost, ali na njih ne bi trebalo da utiče upotreba spirale", kaže ginekolog.

Par, ljubavni par, seks
Shutterstock Ljubavni par u krevetu

Ne zaboravite da je prosečnom mladom paru potrebno 4-6 meseci za začeće, a nakon godinu dana otprilike 85-90 odsto žena će zatrudneti. Ukoliko ne zatrudnite posle godinu dana redovnih polnih odnosa, obratite se lekaru.

(Yumama)