Mnogi parovi se bore sa neplodnošću, pobačajima i ponovnim razočaranjima. Ostati trudan danas je često teže nego što možemo da zamislimo, nevezano za godine u kojima pokušavamo začeće.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da ako ste mlađi od 40 godina i imate redovne odnose, postoji 80 odsto šanse da ćete zatrudneti u roku od godinu dana. Ali bez obzira da li ste već trudne ili se nadate da ćete u budućnosti imati decu, postoje određeni koraci koje sve žene mogu da preduzmu kako bi povećale šanse za začeće.

Doktorka ginekologije i akušerstva otkrila je pet stvarikoje žene treba da izbegavaju ako planiraju da se nekada u životu ostvare u ulozi majke.

Ona je kao prvu stvar navela pušenje jer ono smanjuje broj jajnih ćelija i dovodi do toga da ranije uđete u menopauzu i uzrokuje povećanje genetskih abnormalnosti jajnih ćelija.

Razna istraživanja su dokazala da pušenje tokom trudnoće može da bude rizično i za mamu i za nerođenu bebu. Stručnjaci redovno podsećaju trudnice da treba da prestanu sa tom navikom, ako već pre trudnoće nisu.

Druga stvar koju je doktorka navela je izbegavanje polno prenosivih bolesti. Kao vodeće bolesti koje mogu da utiču na plodnost navela je hlamidiju i gonoreju.

"Hlamidija je glavni uzrok neplodnosti, a čak i blaga infekcija može da ošteti vaše jajovode", rekla je.

Ginekolog, žena, pregled, doktor
Shutterstock Žena kod ginekologa

Kao treću stvar koju nikada ne bi uradila ukoliko želi da ostane trudna, doktorka je izdvojila izloženost plastici.

"Pijenje vode iz plastike ili zagrevanje plastike u mikrotalasnoj pećnici ili mašini za pranje sudova treba izbegavati. Ta plastika dolazi u kontakt sa hemikalijama koje ometaju rad endokrinog sistema i mogu poremetiti način na koji naš mozak i naši jajnici proizvode hormone.

Četvrta stvar koju treba izbegavati je konzumiranje crvenog ili prerađenog mesa. Istraživanje je pokazalo da smanjuju kvalitet embriona u vantelesnim oplodnjama.

Trudnica, trudna, hrana
Shutterstock Trudnica doručkuje

Na kraju, doktorka je rekla da uvek treba paziti na svoju menstruaciju.

"Vaša menstruacija je vitalan znak. Dakle, ako imate jako krvarenje, abnormalno krvarenje, mrlje ili druge nepravilnosti, potražite pomoć stručnjaka", zaključila je.

(Yumama)