Mnoge je iznenadila vest da je Hilari Svonk trudna u 49. godini i da čeka blizance. Iako je ova vest zaista ohrabrujuća za mnoge žene koje planiraju trudnoću kasnije, ginekolzi ukazuju na šta je važno da obratite pažnju i koji su to rizici.

"Žene koje zatrudne u kasnim tridesetim i posle 40. godina, imaju povećan rizik od komplikacija kao što su gestacijski dijabetes i preeklampsije. Takođe se povećava rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja, ali moguće je da ukoliko se redovno prati stranje trudnice, porođaj bude siguran i po mamu i po dete", objasnio je ginekolog Tomas Rouz i dodao je da sve dok pacijentkinja razume komplikacije i rizike pre trudnoće i voljna je da pristane na sve, može da ima zdravu bebu i sa 48.godina. Samo je to više posla za mamu.

Ginekolog Rou kaže da je uobičajno da starije trudnice i one koje imaju višeplodnu trudnoću obavljaju češće preglede. A to uključuje praćenje nivoa plodove vode, dužina grlića materice i druge mere zdrave trudnoće. Takođe nije retkost da se mamama u trećem tromesečju naredi mirovanje kako bi se sprečio prevremeni porođaj.

Trudnica
Shutterstock Kasna trudnoća

Spontana trudnoća sa 48. godina je malo verovatna

Prema ginekologu dr Gederu, šanse da 48-godišnjakinja zatrudni bez intervencije su oko 5 odsto. Verovatnost zdrave trudnoće puno je manja jer se genetske abnormalnosti fetusa povećavaju kako mama stari.

Zanimljivo je da izgledi za prirodno začeće blizanaca raste sa godinama. Neki od načina da se zaobiđu neke od ovih komplikacija su zamrzavanje jajnih ćelija ili korišćenje jajnih ćelija donora. Dr Rouz je porodio ženu (51) koja je nosila blizance. Iako je sve češće da žene u poznim godinama pokušavaju da zatrudne, Rouz ističe da svaka buduća trudnica treba da bude svesna šanse i rizika.

"Ako je žena starija od 45. godina izrazila želju da zatrudni, onda je šaljemo na krvne i druge pretrage kako bi se ustanovilo kolika je njena specifična vrednost da zatrudni. Važno je samo da prihvatite na vreme činjenicu da su ove trudnoće teže i rizičnije nego kada ste imale 28.godina", zaključio je dr Rouz.

(Yumama)