Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

08. 2018. - Koliko iznos dobija preduzetnica na trudničkom bolovanju?

Na trudničkom sam bolovanju preduzetnik sa ovlašćenim poslodavcem. Redovno uplaćivao doprinose. Knjigovođa rekao da ću imaiti povraćaj ali ustvari taj povraćaj je moje trudničko bolovanje. Da li će mi država refundirati taj novac ...

ODGOVOR 

Poštovana Jasmina, 

iz konfuznog pitanja odgovor je sledeći: ukoliko se preduzetnica odluči da ovlasti poslovođu da upravlja radnjom, ona naknadu zarade dobija na taj način što poslovođa uplaćuje za preduzetnicu potrebne poreze i doprinose i dostavlja sve neophodne dokaze o obavljenim uplatama organu koji je nadležan za refundiranje uplaćenih sredstava. Taj organ nakon toga prebacuje sredstva na ime naknade na tekući račun preduzetničke radnje , na za to poseban račun za refundaciju.

Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje („Sl.glasnik RS” br.84/04, 61/05, 62/06, 5/09, 52/11, 101/11, 47/13, 108/13, 57/14, 68/14 – dr. zakon) određuje načine utvrđivanja i plaćanja doprinosa za preduzetnicu za vreme porodiljskog odsustva koja delatnost nastavlja da obavlja preko ovlašćenog poslovođe.

Navedeni Zakon određuje da preduzetnica koja ostvaruje naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i radi posebne nege deteta, a delatnost nastavlja da obavlja preko ovlašćenog poslovođe, nema više obavezu plaćanja doprinosa po osnovu lične zarade, na oporezivu dobit, odnosno paušalno utvrđen prihod na koji se plaća porez po zakonu na osnovu koga se utvrđuje porez na dohodak građana, za vreme trajanja naknade.

Preduzetnici se doprinosi obračunavaju i plaćaju na iznos naknade zarade koju preduzetnica, prema propisima koji uređuju finansijsku podršku porodici sa decom, ostvaruje za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta.

Postupak i proceduru obračuna i plaćanja doprinosa na osnovu naknade zarade vrši nadležni organ u skladu sa propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.

Za sva ostala pojašnjenja oko navedenog povraćaja kako je neki iznos nazvao Vaš knjigovođa obratite se njemu. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica