Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

08. 2018. - Da li u obračun nadoknade za porodiljsko odsustvo ulazi nadoknada koja je isplaćivana za vreme prethodnog porodiljskog?

Nakon godinu dana volontiranja bez nadoknade, stupila sam u radni odnos od 22.maja 2016.godine. Potvrđena mi je trudnoća koja je tekla bez problema, pa sam do 22. novembra 2016. nadstavila sa radom, i tek 23. novembra otvorila porodiljsko, ...

Prema novom zakonu koji stupa na snagu 1. jula, istaknuto je sledeće: 

Novinu u odnosu na prethodno zakonsko rešenje predstavlja i različit način utvrđivanja osnovice ove naknade, koja se sada utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Da li u mom konkretnom slučaju u obračun nadoknade za porodiljsko koje sledi ulazi nadoknada koja je isplaćivana za vreme prethodnog porodiljskog ili će u obračun uči samo zarada u periodu pre i posle prethodnog porodiljskog odsustva?

Srdačan pozdrav.

ODGOVOR , 

Poštovana Milice,

Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Mesečna osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate, dobija se deljenjem zbira osnovica  sa 18 i ne može biti veća od tri prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan podnošenja zahteva.

Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica