Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06.02018. - Pitanje zaposlene mame: Šta ako, zbog novog zaposlenja, prekinem odsustvo sa rada radi nege deteta?

Radim u opštinskoj upravi već 4 godine na određeno vreme. Trenutno sam na otsustvu sa posla radi nege deteta (posle porođaja- prvo dete). U međuvremenu se otvarao konkurs za posao koji ja obavljam na neodređeno vreme, i ja sam predala ...

Arta Limani Rexhepi msc.ark.

ODGOVOR / PËRGJIGJE

Poštovana Arta Limani Rexhep / E nderuar Arta Limani Rexhep

Prema članu 187. Zakona o radu za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Instrukcijom Ministarstva rada i socijalne politike, br. 011-00-413/2011-13 od 23.05.2011. godine date su instrukcije za sprovođenje Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Prema odredbama ove instrukcije:

"Ukoliko u toku korišćenja prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta zaposlena prestane sa korišćenjem prava i počne da radi, može posle izvesnog vremena iskoristiti preostali period odsustva a njena naknada zarade ostaje utvrđena u istom iznosu kao na početku korišćenja prava.

Ukoliko se žena zaposli po rođenju deteta, može ostvariti pravo na naknadu zarade za preostali period korišćenja odsustva čija se dužina trajanja i visina naknade zarade računaju u odnosu na dan rođenja deteta.

Ukoliko zaposlena žena nije koristila pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva može ostvariti pravo za preostali period odsustva sa rada radi nege deteta čija se dužina trajanja i visina naknade zarade računaju u odnosu na dan rođenja deteta."

Prema našem mišljenju ukoliko je u toku trajanja porodiljskog odsustva zaposlena promenila poslodavca, kod novog poslodavca će ostvariti pravo na naknadu zarade zbog porodiljskog odsustva za preostali period korišćenja odsustva. Visina naknade zarade kod novog poslodavca utvrdiće se u istom iznosu koji je utvrđen na početku korišćenja prava.

Shodno napred navedenom Vi menjate samo vrstu radnog odnoso, odnosno sa radnog odnosa na određeno  vreme zaključujete ugovor o radu na neodređeno. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica