Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12. 2017. - Zaposlena mama: Da li mi poslodavac može dati otkaz pre isteka porodiljskog (ako se u meuvremenu vratim na posao)?

Da li mogu ukinuti porodiljsko i vratiti se na posao, ugovor o radu mi je na određeno? Da li je moguće da mi poslodavac da otkaz pre isteka porodiljskog, ukoliko se vratim na posao?

ODGOVOR 

Poštovana Sanela, 

Vi naravno možete podneti zahtev za prekid prava na naknadu za zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta koji podnosite opštinskom organu gde ste podneli i zahtev. 

Potrebno je da znate da je obaveza poslodavca da zaposlenoj ženi, koja se vrati na rad pre isteka roka od godinu dana od rođenja deteta, obezbedi jednu ili više dnevnih pauza ili skraćivanje radnog vremena u ukupnom trajanju pd 90 minuta radi dojenja deteta, ukoliko je njeno radno vreme 6 i više časova.

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje navedenih okolnosti ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju istih  ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica