Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

09. 2017. - Kako mogu da produžim porodiljsko bolovanje ukoliko u jednom mestu živi a u drugom radim?

Želim da produžim odsustvo radi nege deteta ali živim u jednom gradu, a radim u drugom, pa me zanima procedura gde se i kome obraćam i gde izlazim na komisiju.

ODGOVOR

Poštovana Ivana, 

iz Vašeg pitanja se naslućuje da se Vi želite da započnete odsustvo sa rada radi posebne nege deteta. 

Zbog deteta kome je neophodna posebna nega ako ima psihičku ili fizičku ometenosti, jedan od roditelja ima pravo da, po isteku porodiljskog bolovanja i bolovanja radi nege deteta, odsustvuje sa rada ili da radi sa pola radnog vremena.

Osim u slučajevima teške psiho-fizičke ometenosti ovo bolovanje možete da otvorite i ako je vaše dete rođeno prevremeno ili ima neke zdravstvene probleme zbog kojih mora da ide na operaciju.

Međutim, o tome odlučuje nadležni organ za ocenu stepena psiho-fizičke ometenosti deteta – lekarska komisija.

Pedijatar koji leči Vaše dete, treba da Vas uputi na lekarsku komisiju sa preporukom i mišljenjem zbog čega bi Vam trebalo odobriti bolovanje radi posebne nege deteta.

Kada komisija to odobri, dobijate izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad – doznaku i to odnosite u svoju firmu. Na osnovu toga poslodavac treba da Vam izda rešenje o pravu na odsustvu sa rada radi posebne nege deteta, i da se onda otvori bolovanje.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Najnovije

Vesti

Porodica