Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

08. 2017. - Porođaj u inostranstvu: Da li imam prava da produžim trudničko bolovanje bez dolaska u Srbiju?

Pre godinu dana sam se sa mužem preselila u inostranstvo i uzela neplaćeno odsustvo sa posla (medicinska sestra u urgentnom centru) ostala sam u drugom stanju i u julu otvorila bolovanje, međutim, doktorka kod koje sam otišla radi ...

ODGOVOR 

Poštovana Majo, 

bolovanje radi održavanja trudnoće ( trudničko bolovanje) može da se otvori na početku trudnoće ili u toku trudnoće, samo ukoliko Vaš ginekolog ustanovi da Vam je neophodno mirovanje. Prvih 30 dana bolovanja može da Vam otvori Vaš ginekolog. Nakon isteka navedenih 30 dana bolovanja, ginekolog Vas, zajedno sa mišljenjem u kome navodi i obrazlaže zbog čega bi Vama trebalo produžiti boovanje, upućuje nadležnoj lekarskoj komisiji. 

Obaveza Vas kao radno angažovane tj. zaposlene trudnice u toku bolovanja radi održavanja trudnoće je da svaki mesec posetite Vašeg izabranog lekara – ginekologa koji Vam daje uput za lekarsku komisiju. Nakon što se pojavite pred lekarskom komisijom, od iste dobijate ocenu sa tačno određenim datumima produžetka Vašeg bolovanja. 

U zavisnosti i u skladu sa ocenama dobijenim od lekarske komisije, Vaš lekar Vam daje potrebne doznake. Originalnu doznaku i fotokopiju ocene koju ste dobili od nadležne lekarske komisije je potrebno da dostavite Vašem poslodavcu. 

Što se tiče porodiljskog odsustva, isto na osnovu nalaza nadležnog lekara treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, a najranije 45 dana pre termina. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica