Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

03. 2017. - Porodiljsko odsustvo: Kako ostvariti pravo na naknadu za vreme isteka ugovora o radu?

Zaposlena sam kao privremeno povremeni radnik i poslodavac mi plaća doprinose. Trudna sam a ugovor mi ističe 4. maja 2017. Imam nešto manje od pet godina staža. Termin porođaja mi je 4. septembar 2017. Kad najkasnije trebam da se ...

ODGOVOR 

Poštovana Nado, 

s obzirom na dužinu staža osiguranja, ukoliko on iznosi od 1 do 5 godina, naknada zarade traje 3 meseca, a ukoliko je staž osiguranja od 5 do 15 godina naknada zarade traje 6 meseci. 

Neophodno je da znate da se isplata novčane naknade produžava za vreme: 

1. za vreme privremene sprečenosti za rad utvrđene prema propisima o zdravstvenom osiguranju, ali ne duže od 30 dana od dana nastanka privremene sprečenosti;

2. za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta prema propisima iz oblasti rada ili drugim propisima kojima se reguliše odsustvo sa rada.

Da bi uopšte ostvarili pravo na novčanu naknadu bitno je da znate da ova naknada pripada nezaposlenom od prvog dana od dana prestanka osiguranja, ako se prijavi i podnese zahtev Nacionalnoj službi za zapošljavanje u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Najnovije

Vesti

Porodica