Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnica u inostranstvu: Da li mogu da otvorim porodiljsko bolovanje bez fizičkog prisustva?

Trenutno sam na trudničkom bolovanju i želela bih da se porodim u inostranstvu o svom trošku. Muž mi je stranac pa bi želeli da dete ima njegovo državljanstvo. Trudničko bolovanje bih prekinula u nekom momentu pre odlaska i uzela bih svoj godišnji odmor koji mi pripada. Problem je kako da otvorim porodiljsko 28 dana pre porođaja po zakonu kada ću biti u 8. mesecu trudnoće i više ne smem da putujem a da ne izgubim ni posao ni pravo na osiguranje?

Unapred zahvalna na Vašem odgovoru

Tamara

ODGOVOR 

Poštovana Tamara, 

pravo na odsustvo zbog trudnoće i porođaja ima zaposlena žena, u ukupnom trajanju 365 dana.

Porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga, a najranije 45 dana pre termina.

Porođaj se smatra hitnim slučajem i on se obavlja o trošku zdravstvenog osiguranja bez obzira da li je obavljen u zdravstvenoj ustanovi van područja matične filijale.       

Rok za prijavu rođenja deteta u opštini je 30 dana od dana rođenja. Prilikom prijavljivanja određuju se ime, prezime i državljanstvo deteta.

Dete rođeno u inostranstvu, čiji je barem jedan od roditelja u trenutku rođenja državljanin Republike Srbije, prijavljuje se najbližem konzulatu naše zemlje na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu. Odmah nakon izvršene prijave, dete se upisuje u pasoš jednog od roditelja(po njihovom izboru) ili mu se izdaje sopstveni pasoš.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica