Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li se neiskorišćen godišnji odmor može zameniti novčanom naknadom?

Nalazim se u specifičnoj pravnoj situaciji. Moja firma, koja je ustanova osnovana od strane Vlade, prestaje da postoji 31.07.2015, i ja ću se od tog trenutka prebaciti na Nacionalnu službu za zapošljavanje gde ću primati novčanu ...

Unapred zahvalna.


ODGOVOR 

Poštovana Nataša, 

Zakonodavac je odredio  da zaposleni koji nije u celini ili delimično iskoristio godišnji odmor u kalendarskoj godini zbog odsutnosti sa rada radi korišćenja porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta - ima pravo da taj odmor iskoristi do 30. juna naredne godine. Obzirom da ste sada na porodiljskom odsustvu Vi svoj godišnji odmor iz 2014. godine svakako nećete moći da koristite. 

Što se tiče godišnjeg odmora iz 2015, s obzirom da ste naveli da vaš poslodavac prestaje sa radom 31.07.2015. Vi u tom slučaju imate pravo na srazmerni deo za svaki mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj Vam prestaje radni odnos. 

Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa ovim zakonom.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica