Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena mama: Da li imam pravo na korišćenje dvogodišnjeg porodiljskog odsustva ukoliko je prvo dvoje dece umrlo?

Da li žena koja je prvo rodila blizance, koji su upisani u knjige rođenih, ali koji su živeli samo mesec dana, a zatim, nakon druge trudnoće, rodila treće dete, ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine?

Hvala.
Veliki pozdrav

ODGOVOR

Poštovana Vedrana,
Zakonodavac je u Zakonu o radu propisao da zaposlena žena ima pravo na porodiljsko odsustvo i pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta za treće i svako naredno novorođeno dete u ukupnom trajanju od dve godine.


Pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta u ukupnom trajanju od dve godine ima i zaposlena žena koja u prvom porođaju rodi troje ili više dece, kao i zaposlena žena koja je rodila jedno, dvoje ili troje dece a u narednom porođaju rodi dvoje ili više dece.


U gore navedenom Zakonu je regulisana situacija koja se tiče prava na korišćenje porodiljskog odsustva ukoliko zaposlena žena rodi mrtvo dete ili dete umre pre isteka porodiljskog odsustva.


Obzirom na sve napred navedeno, mišljenje je da Vi imate pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine, ali je radi pravne sigurnosti potrebno da se Vaš poslodavac obrati nadležnom Ministarstvu kako bi dobio zvanično mišljenje.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica