Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena buduća mama: Da li mogu otvoriti trudničko bolovanje u 34. nedelji trudnoće?

Ne bih želela da otvaram porodiljsko pre vremena, a imam gestacijski dijabet. Trenutno sam na odmoru, nakon isteka ugovora o radu na određeno, koji će biti produžen ovih dana.

Hvala unapred.

ODGOVOR
Poštovana,

Trudničko bolovanje se može otvoriti odmah na početku trudnoće, u trajanju od 30 ili više dana. Samo prvih 30 dana odobrava vaš ginekolog, nakon toga sa jasnim nalazima morate se pojaviti pred nadležnom lekarskom komisijom.


U prvih 30 dana, naknadu zarade isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, a ukoliko je potrebno produženje bolovanja preko tog vremena, zaposleni se upućuje lekarskoj komisiji koja će proceniti da li je potrebno dalje produženje bolovanja. Ukoliko komisija produži bolovanje preko 30 dana, poslodavac vrši obračun naknade zarade, i dostavlja ga matičnoj filijali Fonda, koja utvrđuje pravo na naknadu i njenu visinu, koju isplaćuje najkasnije u roku od 30 dana na poseban račun poslodavca (račun za bolovanja), odakle se ona isplaćuje zaposlenom. Poslodavac može iz svojih sredstava isplatiti naknadu, koja ima pravo da refundira od Fonda.


Neophodno je da ga otvorite ako postoji bilo koji razlog zbog kojeg morate mirovati, ako je trudnoća rizična, ukoliko imate istorijat čestih pobačaja.


Visina naknade koja se isplaćuje zaposlenom na teret poslodavca, iznosi 65% od utvrđenog osnova, a ista je situacija i kad se naknada obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Poslodavac svojim opštim aktom može predvideti i veći procenat od 65% od utvrđenog osnova.


Iznos naknade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene po času, u skladu sa Zakonom o radu.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica