Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena trudnica: Ko je odgovoran za kašnjenje isplate trudničkog bolovanja?

Nije mi jasno zbog čega isplata za trudničko bolovanje kasni, kada sam redovno predavala doznake koje dobijam ( od 20. 8. sam na trudničkom bolovanju, zbog održavanja trudnoće, do 19. 9. je bilo na teret firme, koja mi je isplatila ...

Zanima me koji je interes poslodavca da doznake drži po par meseci u svojim fiokama, umesto da ih preda gde već treba?!Da li se oni koriste novcem koji dobijaju od države ili je nešto drugo u pitanju? Zaista bih Vam bila zahvalna ako biste odgovorili na pitanje, jer mi nikako nije jasno ko to zapravo koči, jer u Socijalnom kažu da je do poslodavca, a u firmi se opet žale na to kako Socijalno kasni.
Unapred zahvalna

ODGOVOR
Poštovani,
možete prijaviti Vaš slučaj  nadležnom inspektoru rada, nakon primljene prijave, inspektor rada pokreće postupak u okviru kojeg ispituje da li je u određenoj firmi ili preduzeću zaista došlo do kršenja zakonskih propisa. Često zbog neažurnosti poslodavaca, isplata bolovanja trudnicama kasni.

Rok za završetak postupka je mesec dana od trenutka podnošenja prijave, odnosno petnaest dana – ako se postupak vodi zbog prijave nezakonitog otkaza. Izuzetno, rokovi mogu biti produženi na dva meseca.
Na kraju postupka inspektor donosi rešenje.

Tokom postupka imate pravo da se informišete o toku postupka po Vašoj prijavi. Na kraju postupka inspektor je dužan da Vas pismeno obavesti o ishodu postupka i preduzetim merama.

Ukoliko ova mera ne reši problem, zaštitu Vaših prava moraćete da potražite na sudu. U tom slučaju biće izuzetno korisno što ste se prvo obratili inspekciji rada, jer njihovi nalazi, zaključci, rešenja i nalozi mogu poslužiti kao čvrsti dokazi u sudskom postupku.

Ukoliko ste iz Beograda, možete se obratiti Sekretarijatu za socijalni zaštitu koji u SEKTORU ZA OSTVARIVANjE PRAVA obavlja poverene poslove državne uprave koji se odnose između ostalog odnose i na vođenje prvostepenog upravnog postupka i utvrđivanje prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta. Sekretarijate se nalazi u 27. marta 43-45, a telefonski brojevi centrale su: 330-90-92, 330-90-93, 330-90-94.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica