Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitanja zaposlene trudnice: Da li za vreme trudničkog bolovanja moje radno mesto može biti ustupljeno drugoj osobi?

Zasnovala sam radni odnos na određeno vreme u osnovnoj školi. To mesto je bilo upražnjeno, budući da je kolega prešao u drugu školu. U međuvremenu, raspisan je konkurs na neodređeno vreme za radno mesto na koje sam ja konkurisala ...

Zanima me da li bi poslodavac, u slučaju da odem na trudničko odsustvo, a zabrana zapošljavanja za to vreme bude ukinuta ili stigne odobrenje za zapošljavanje na radnom mestu na kome radim, mogao da na moje radno mesto primi nekog drugog kolegu na neodređeno vreme (koji nije učestvovao na konkursu i koji takođe radi na određeno vreme), pošto sam ja sprečena da radim jer sam na trudničkom odsustvu?
Hvala na odgovoru.


ODGOVOR

Poštovana,

ukoliko ste zasnovali radni odnos shodno članu 30. Stav 1. Zakona o radu Republike Srbije imate sva prava koja vam proističu iz radnog odnosa, odnosno prava koja ima zaposleni shodno članu 12 Zakona o radu:

"Zaposleni ima pravo na odgovarajuću zaradu, bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, zdravstvenu zaštitu, zaštitu ličnog integriteta i druga prava u slučaju bolesti, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti i starosti, materijalno obezbeđenje za vreme privremene nezaposlenosti, kao i pravo na druge oblike zaštite, u skladu sa zakonom i opštim aktom.
Zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja.


Zaposleni ima pravo na posebnu zaštitu radi nege deteta, u skladu sa ovim zakonom.


Zaposleni mlađi od 18 godina života i zaposleni invalid imaju pravo na posebnu zaštitu."
Po osnovu Zakona o radu odnosno izmenama i dopunama Zakona o radu, propisano je da zaposlenoj za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, a koji sa poslodavcem ima sklopljen Ugovor o radu na određeno vreme, rok za koji je zasnovan radni odnos produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo. Dakle, ukoliko je zaposleni zasnovao radni odnos na određeno vreme, a u toku trajanja ovakvog radnog odnosa nastupi neko od navedenih odsustava, radni odnos, odnosno rok na koji je zaključen, se produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Pored navedenog, predviđa se i ništavost Ugovora o radu ako je poslodavcu na dan otkaza poznato postojanje trudnoće ili zaposlena u roku od 30 dana od dana dostave otkaza dostavi potvrdu o trudnoći ovlašćenog organa ili drugog nadležnog organa. Dakle, rešenje o otkazu ugovora o radu bilo bi ništavo u slučaju ako bi u momentu donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato da je zaposlena trudna, odnosno da zaposleni koristi porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege deteta ili odsustvo sa rada radi posebne nege deteta, ili ako bi ga zaposleni u roku od 30 dana od prijema otkaza, obavestio o postojanju ovih okolnosti i o tome dostavio potvrdu ovlašćenog lekara ili drugo nadležnog organa.


Način zapošljavanja prosvetnih radnika je detaljno regulisan Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je samim tim lex specialis u odnosu na Zakon o radu u onim odredbama koje se tiču procedure zapošljavanja  u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji.  

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica