Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li opis radnog mesta može biti uslov za otvaranje trudničkog bolovanja?

Trenutno sam u četvrtom mesecu trudnoće pa sam dobila informaciju od mog ginekologa da se zakon promenio i da ne može da mi otvori bolovanje, iako radim u restoranu i stojim po ceo dan na nogama, šetam se uz stepenice i niz stepenice ...

Hvala unapred

ODGOVOR


Poštovana,
trudničko bolovanje možete da otvorite odmah na početku trudnoće, ako ginekolog ustanovi da Vam je neophodno mirovanje. Prvih 30 dana bolovanja može da vam otvori Vaš ginekolog. Za sve preko toga, mora Vas uputiti na lekarsku komisiju sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da vam se odobri dalje bolovanje.

Vi svoje trudničko bolovanje otvarate u trajanju od 30 dana, a naknadu zarade za taj period Vam isplaćuje poslodavac. Shodno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju u članu 96. stav 3. predviđa se sledeće rešenje “U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade.”

Nakon isteka perioda od 30 dana Zakon o zdravstveno osiguranju predviđa sledeće u članu 96 .stav 3 . : "U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike."

Shodno gore navedenim odredbama, zaključuje se sledeće, da Vam u prvih 30 dana poslodavac taj koji Vam isplaćuje 100% naknade zarade, a nakon toga teret isplate naknade zarade pada na RFZO.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica