Ukoliko planirate da se uskoro ostvarite u ulozi roditelja, važno je da pre toga upoznate svoje telo i pročitate znake koje vam šalje. Znaci ovulacije su jasni i može ih prepoznati svaka žena, a upravo oni pokazuju da su to vaši najplodniji dani.

Ovulacija se događa kada se jajna ćelija oslobodi iz jajnika i kada u jajovodu čeka spermatazoide kako bi došlo do oplodnje, tačnije kako biste ostale trudne. Dakle, jednostavno rečeno, idealno bi bilo da imate seksualne odnose dva dana pre ovulacije kako biste povećali šansu za začeće.

Znaci ovulacije

Ovo su znaci koji signaliziraju parovima kada je pravo vreme da oplodnju ukoliko planiraju da postanu roditelji uskoro. NE samo da su ovi znaci ohrabrujući, već vam daju i samopouzdanje.

Evo nekoliko lakih znakova da prepoznate da ste u ovulaciji:

Povećana želja za polnim odnosima

Priroda je udesila da imate veću potrebu za polnim odnosima u danima koji su idealni za začeće. Lekari veruju da kako se približi vreme ovulacije, hod postaje tečniji, a naglašavaju se i obline. Dakle, ako ste raspoloženi za polne odnose, to je pokazatelj da je ovulacija pred vratima.

Ljubav, par, seks
Shutterstock Ljubavni par

Povećanje bazalne temperature

To je temperatura vašeg tela kada se odmarate. Dok je normalna temperatura 37 stepeni, ona nastavlja da varira tokom dana u zavisnosti od aktivnosti. Dakle, kada planirate da zatrudnite, važno je da pratite bazalnu temperaturu kako biste znali da se vaše plodno vreme približava.

Osetljivost u grudima

Kada se približava vreme ovulacije, povećava se osetljivost grudi, osećate da su teže, pa čak i da bole. Tokom ovulacije nivo estrogena je viši i može stimulisati tkiva dojke, što može dovesti do nelagode i bolova.

Grudi
Shutterstock Osetljive grudi

Promene u sluzi vagine

Vaginalni iscedak se pojavljuje stalno, ali kada se približavate ovulaciji, primetićete se da se sluz menja. Prilikom ovulacije, iscedak će biti želatinastiji i mutan.

(Yumama)