8. jun 2013. Nikada neću zaboraviti taj datum. Suze mi teku i boli me duša i danas kao tog dana.

Mama sam devojčice od 10 godina i dečaka od 2,5 godine. Nakon što sam rodila ćerku, dugo nismo razmišljali o drugom detetu, uglavnom zbog posla. Kada je naša devojčica napunila sedam godina i stalno ponavljala da želi batu ili seku, trgli smo se i shvatili koliko je već vremena prošlo. Lako sam ostala trudna, ali komplikacije su pratile trudnoću od starta - hematom, krvarenja... Uprkos tome, devojčica je super napredovala. Nisam ni pomislila da sve može da se tragično okonča, ali baš ni jednog trena... Bila sam optimistična, iako tri meseca svakodnevnog obilnog krvarenja nije slutilo baš na dobro. Mirovanja, ležanja po bolnici nedeljama...

Termin je bio u oktobru. Pustili su me kući jer se stanje donekle smirilo. Osetila sam strašan bol u trbuhu koji je pratilo obilno krvarenje (kao da me neko ubo nožem). Moj suprug je vozio kao lud do bolnice, mogli smo da poginemo. Te noći rodila se naša lutkica teška samo 680 grama, u 23. nedelji trudnoće. Bio je infarkt posteljice, beba se nagutala krvi. Da je ostala živa, moja savršena majušna lutka verovatno bi ostala paralizovana. Nisam to tada shvatala, ni čula. Osećala sam samo neizmeran bol i tugu, iako su mi govorili da oni u takvim situacijama spasavaju majke i da retko koja preživi abrupciju posteljice.

Tri meseca kasnije, ostala sam trudna i rodila zdravog dečaka, bez ikakvih komplikacija. A sada, ne znam da li je to sudbina ili šta već, u mom stomaku raste jedna devojčica. Sada sam u 25. nedelji trudnoće, termin porođaja mi je za Novu godinu. Za sada je, hvala Bogu, sve kako treba.

Moju sjajnu zvezdu često gledam na nebu i plačem. Ne može je niko zameniti. Ovu  bol ne bih poželela ni jednoj ženi, majci... Ali, dalje se mora. Nikada neću zaboraviti mog malog anđela.

Mama Sanja

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.