Prema nedavno rađenom američkom istraživanju, broj mališana u Americi koji je u periodu od 2001. do 2009. godine posetio Hitnu pomoć zbog gušenja hranom iznosio je 112 000.

Etiketirane kao najopasnije namirnice, od kojih najčešće dolazi do gušenja kod dece su tvrde bombone. Tokom osmogodišnje studije u Americi, čak 15 odsto mališana je zatražilo hitnu medicinsku pomoć zbog ovog problema. Ostale namirnice sa kojima treba biti oprezan su pored tvrdih i sve ostale bombone, zatim meso, kost, voće i povrće, mleko i mlečni proizvodi, semenke, koštunjavo voće i školjke, čips, kokice, perece, keks, kolači, viršle, hleb i peciva i pomfrit.

Veliki broj dece koji se gušio ovim namirnicama bio je pušten kući, ali je mali deo njih ipak morao da bude hospitalizovan, i to su uglavnom oni koji su ostajali bez daha zbog semenki, koštunjavog voća, školjki, pa čak i viršli.

Prosečna starost ove dece je četiri godine i većinom su dečaci. Nerazvijenost zuba kod male dece je načešći razlog zbog kojeg dolazi do ulaženja hrane u dušnik, što onemogućava pravilno žvakanje hrane. Povećana aktivnost, takođe, povećava šanse za gušenje.

Istraživači savetuju da deci nikako ne bi trebalo davati da jedu sama  namirnice koje oblikom liče na disajne organe (viršle), one koje se teško žvaću (voće i povrće) i one koje se konzumiraju iz šake (koštunjavo voće). Naravno, deci ispod pet godina ne treba davati žvake i tvrde slatkiše, a voće i povrće se obavezno seče na sitne komade, kažu stručnjaci.