Pojedini naučnici i lekari upozoravaju da trodimenzionalna slika štetno utiče na ljudski mozak.
Oftalmolog Majkl Rozenberg sa Univerziteta u Čikagu tvrdi da 3D slika čoveku donosi novo iskustvo, na koje moždane ćelije nisu navikle. Zato gledalac ulaže posebne napore da doživi veštačke trodimenzionalne slike, što izaziva glavobolju i mučninu.
Posledice nisu trajne, smatra dr Goran Marjanović, načelnik oftalmologije na Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić". Ali, kaže, trenutne smetnje su očekivane:
"Ljudsko oko nije naviklo na veštačke uslove normalnog vida. Fenomen, koji se u našoj struci zove stereo vid, sada je iskorišćen u kinematografiji i stvoreni su 3D snimci", kaže za "Večernje novosti" doktor Goran Marjanović.
"Ti filmovi izgledaju zanimljivo, ali opretećuju vid, pa ne možete dugo da ih gledate. Posebno, jer su često prikazane agresivne scene u kojima neko 'skače' na gledaoce."
Dr Marjanović govori kako su tegobe, poput bola u očima i glavobolje, posle 3D projekcije, slične onima kada više sati provedemo za kompjuterom.
"Ljudsko oko naviklo je da gleda prirodu, realne slike, pa su mu agresivne virtuelne simulacije zamorne i kod mnogih osetljivijih ljudi izazivaju glavobolju."
Kada je u praskozorje nastanka 'pokretnih slika' prvi put prikazan "Ulazak voza u stanicu" braće Limijer u Parizu krajem 19. veka, publika se sakrivala ispod stolova! Svi su bežali od voza i zahuktale lokomotive, koja je ulazila u parisku železničku stanicu.
Danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji i 3D sistemu, gledaoci 'beže' levo-desno da ih neki od stanovnika planete Pandore ne 'zakači' repom tokom gledanja najnovijeg 3D hita - "Avatar" Džejmsa Kameruna.

Sistem trodimenzionalnih živih slika poznat je odavno. Nije dugo ulazio u 'široku upotrebu', kao što je kinematografija, baš zbog posledica koje izaziva.
Šta tek reći o 6D tehnologiji ili trodimenzionalnim TV ekranima koji nam uskoro stižu?

Izvor: Mondo