Jelena Đoković, supruga Novaka Đokovića i majka Stefana i Tare, pokazala je izuzetnu brigu za decu i njihove roditelje, a zajedno sa Novakom pomogla im je nebrojeno puta.

Ona redovno govori i o svom porodičnom iskustvu, o onome sa čime se ona i Novak susreću kroz odrastanje svojih mališana, ali i načinu na koji ih vaspitavaju. Pored toga, Jelena uči i druge roditelje kako da deci pruže srećno detinjstvo, a za Kurir Stil je progovorila i otkrila neke smernice kojima se porodica Đoković vodi kada je u pitanju detinjstvo njihovog sina i ćerke.

"Ono što sam naučila za poslednjih 12 godina, koliko se bavim ranim razvojem, jeste da ne postoji jedno rešenje. Da smo svi različiti, da svako dete ima svoj put i da je podizanje deteta kolektivni napor u koji svi treba da se uključimo i uzmemo ga kao najbitniju investiciju u bolju budućnost. Roditeljstvo se uči, ono ne dolazi svakom prirodno i instinktivno, jer smo zaboravili kako da brinemo o sebi, a kamoli o malom biću. Kroz onlajn akademiju omogućavamo prostor za roditelje, gde mogu da uče, osnažujemo ih pružajući im podršku, da znaju da nisu usamljeni u tim svakodnevnim izazovima", rekla je Jelena.

Iako je porodica Đoković svetski poznata po uspesima našeg najboljeg tenisera, Novaka, i oni prolaze kroz uobičajene stvari sa decom kao i svaki roditelj.

"Volim da podelim sa roditeljima svoje svakodnevne izazove s decom. Kroz primere se najbolje uči, a i tako se svi zbližavamo. Često mi roditelji kažu da, kad podelim nešto, čini im se kao da sam im 'sinoć bila u kući' i da sam prepričala sličnu, ako ne i istu situaciju sa njihovim detetom. Dakle, svi se susrećemo sa sličnim boljkama detinjstva. I svima nam predstoji veliki rad na sebi kako bismo bili bolji u svim ulogama koje nam se smenjuju u toku dana - i kao roditelj, i kao supružnik, i kao prijatelj, brat, sestra...", govori Jelena.

Jelena Đoković
Printskrin TV PRVA Jelena Đoković

Poznato je da Jelena mnogo vodi računa o zdravlju svoje porodice, pogotovo kada je ishrana u pitanju. Odgovorna je i brižna, a podelila je i svoje iskustvo, ali i savet za sve majke.

"Mi živimo u jako stresnom i brzom okruženju. Ženama je nametnuto pregršt uloga i odgovornosti koje ih dovode u konstantno stanje nedovoljnosti i umora. Meni je mnogo toga postalo lakše u životu kada sam se odrekla potrebe da budem 'savršena' i počela da osluškujem svoje potrebe, a ne ono šta drugima treba, šta će drugi misliti. Mislim da je velika odgovornost i celokupnog društva da poštuje ulogu žene i majke, i da je rastereti i omogući joj da jedno malo nevino biće donese na svet u ljubavi i miru, a ne u stresu da mora da bude sve u jednom, da mora da žuri da se vrati na posao, sprema, čisti, organizuje... Možemo mi to svakako mnogo bolje ako to postane prioritet naše zajednice", rekla je Jelena.

Novak i Jelena Đoković sa decom
Printskrin, Instagram/jelenadjokovicndf Novak i Jelena Đoković sa decom

Stefan i Tara se raduju svakoj pobedi njihovog tate Novaka, a na pitanje da li su na putu da razviju pobednički duh i koliko je to uopšte važno u današnje vreme, Jelena je rekla:

"Nemam precizan odgovor na to. Moja deca su još uvek mala i kao takva su uvek pobednici, jer je život igra za njih. Mada, znate i sami, dovoljno je da se desi jedno iskustvo koje može da nas u potpunosti izmesti i promeni... Bliži nam se pubertet, izloženost društvenim mrežama. Za sada su pošteđeni većih stresova, trudimo se da ih zaštitimo dok su još u tim formativnim godinama. Videćemo šta nam donosi sutra, mada verujem čvrsto da svi žanjemo ono što posejemo."

(Yumama/Stil)