Doktorka Šefali Sabari, klinička psihološkinja i stručnjak za roditeljstvo, čiji rad je Opra Vinfri u svojim emisijama predstavila kao revolucionaran i koja je autor četiri knjige koje roditelji čitaju širom sveta, ekskluzivno za portal Yumama dala je odgovore na pitanja koja muče sve porodice sa decom.

Vodeći svetski stručnjak za roditeljstvo, klinička psihološkinja i autorka nekoliko bestselera Njujork Tajmsa, dr Šefali Sabari, otkrila nam je koliko roditelji utiču na budućnost svoje dece, šta je najvažnije da im pruže, kako da se nose sa dečijim izlivima besa ali i šta je najvažnije za srećnu porodicu. Njena iskustva su zlata vredna i sigurni smo da će vam biti od velike koristi.

Koliko detinjstvo roditelja utiče na vaspitanje sopstvene dece?

Doktorka Šefali Sabari: Naše detinjstvo u velikoj meri utiče na način na koji odgajamo sopstvenu decu i često nismo svesni ovog ogromnog uticaja. Ovde nastupa svesno roditeljstvo koje uči roditelje da postanu svesni načina na koji su oni odgajani i kako to utiče na odnos sa decom. Što više budemo svesni svojih obrazaca iz detinjstva, to ćemo bolje videti kako bismo mogli da nametnemo ove obrasce našoj deci, a da im ne damo priliku da sami sebi iscrtaju put unapred.

Kada odgajamo decu na način na koji smo mi odrasli, činimo im medveđu uslugu jer delujemo u reakcionarnom režimu. Idealan način da odgajamo našu decu je da nađemo način koji im je potreban u vaspitanju, a ne da se oslonimo na to kako smo mi vaspitavani.

Kako da prevaziđemo strahove koje nosimo duboko u sebi a da ih ne prenesemo na svoju decu?

Doktorka Šefali Sabari: To je svakako izazov, ali jedini način koji može da nam pomogne da svoje strahove ne prenesemo na decu je da sami 'unutar sebe' radimo na njima. Kada smo svesni svojih strahova i načina na koji oni utiču na našu svakodnevicu, možemo da pronađemo način da sebi pomognemo u ovim trenucima pre nego što jednostavno reagujemo na njih i prenesemo ih i svojoj deci.

Mnogi naši strahovi potiču iz detinjstva i često nemaju nikakve veze sa našom decom i sadašnjim trenutkom. Važno je da znamo odakle dolaze naši strahovi i da ih 'pobedimo' kako bismo mogli, ne samo da živimo slobodnije u sopstvenoj koži, već i da te strahove ne namećemo svojoj deci jer ih ne treba opterećivati nepotrebnim stvarima.

Doktorka Šefali Sabari
Authorized Media - Dr. Shefali (drshefali.com) Doktorka Šefali Sabari

Kako zadržati partnerske odnose kada se deca rode? Obično mame i tate stavljaju sebe na poslednje mesto kada prinova stigne u njihov dom.

Doktorka Šefali Sabari: Nije lako kada postanete roditelji, to može da ugrozi i vaše funkcionisanje kao para. Teško je balansirati, ali roditelji moraju dodatno da se potrude kako bi zadržali svoj odnos u fokusu. Neću lagati da je lako čak i kada postoji želja jer deca oduzimaju toliko vremena i energije. Sve što možemo da uradimo je da pokušamo da damo sve od sebe i da budemo što je moguće bolje fokusirani da održimo zdrav partnerski odnos.

Koliko roditelji utiču na decu i šta je najvažnije da im obezbedimo?

Doktorka Šefali Sabari: Odnos roditelj - dete je ključan u prvih sedam godina detetovog života jer čini šablon svih budućih odnosa. Pošto je dete veoma upijajuće, ono upija mnogo energije i topline od roditelja - posebno majke. Ako majka nije nežna i povezana sa detetom, postoji šansa da će dete to osetiti i razviti veštine suočavanja kako bi se zaštitilo od ovog bola. Ove odbrane će kasnije u životu stvoriti disfunkcionalne obrasce. Dakle, rana veza roditelja i deteta je ključna u oblikovanju kasnijih odnosa deteta i kvaliteta njegovog ponašanja.

Šta je najvažnije da majka prenese na ćerku, a šta na sina?

Doktorka Šefali Sabari: Za oboje je važno da im majka prenese samopoštovanje i samoljublje. Kada to učini, majka ih na taj način uči da se oslone na sebe za potvrđivanje, odobravanje i pohvale iz spoljašnjeg sveta. Kada se oslanjaju na sebe, prestaju da traže i žude za tim da ih neko drugi ispuni, već biraju da sami sebi ugode. Ovo je neprocenjiv dar koji može da pruži svojoj deci. Kada je u pitanju samoljublje, to znači i da majka sama treba da otelotvori i emituje ovim kvalitetom u svom životu, na taj način će lakše i da prenese na decu.

Doktorka Šefali Sabari
Authorized Media - Dr. Shefali (drshefali.com) Doktorka Šefali Sabari

Kako da ostanemo mirni kada dete ima izlive besa i kako da ga naučimo da to nije dobro?

Doktorka Šefali Sabari: Bes je samo prelivanje emocija koje se ne mogu zadržati u telu. Naravno, nanošenje štete sebi ili drugima nikada nije zdravo, ali ljutnja sama po sebi nije štetna. Nezdrava ljutnja jeste, ali izražavanje osećanja nikada ne mogu biti štetna. Zato učimo našu decu da im je dozvoljeno da pokažu bes, ali im nije dozvoljeno da ga izbacuju na druge osobe, i na štetne načine. To možemo učiniti ponavljanjem i pokazivanjem. Međutim, ako izrazimo svoj bes prema njima tako što ih udarimo, kako onda možemo da očekujemo od njih da pokažu smiren način ljutnje?

Koje su najvažnije stvari koje svaka porodica treba da usvoji za srećan život?

Doktorka Šefali Sabari: Najvažniji sastojak sreće je sloboda da budemo ono što jesmo i da budemo prihvaćeni u tome. Kada se osetimo prihvaćeno, živimo na miran i stabilan način. Ako se ne osećamo prihvaćeno, živimo sa unutrašnjom nepovezanošću koja nas dovodi do toga da stalno tražimo odobrenje, potvrde i pohvale od spoljašnjeg sveta.

Ko je doktorka Šefali Sabari?

Doktorirala je kliničku psihologiju na Columbia University i specijalizirala se za integraciju zapadne psihologije sa istočnjačkom filozofijom. Stručnjak je za porodične odnose i lični razvoj te ima privatnu praksu i institut za coaching u New Yorku. Do sada je napisala četiri knjige, od kojih su tri bestseleri New York Times-a. Knjiga "Svesni roditelj" prevedena je na srpski i hrvatski, dok su "Izvan kontrole" i "Osvešćena porodica: revolucija u roditeljstvu" prevedene samo na srpski jezik. Učestvuje u radu mnogih konferencija i radionica širom sveta, a kao uglednog govornika, ugostili su je TEDx, Kellogg Business School, Dalaj Lama Centra za mir i obrazovanje i mnoge druge značajne institucije. Oprah Winfrey je predstavila njen rad kao revolucionaran u svojim emisijama SuperSoul Sunday i Oprah's Lifeclass.

Doktorka Šefali Sabari
Authorized Media - Dr. Shefali (drshefali.com) Doktorka Šefali Sabari

Doktorka Šefali Sabari uskoro u Beogradu!

Vodeći svetski stručnjak za roditeljstvo, klinička psihološkinja i autorka nekoliko bestselera Njujork Tajmsa, dr Šefali Sabari, prvi put će u Beogradu održati predavanje 26. septembra u mts dvorani. U našu zemlju dolazi na poziv Novak Đoković Fondacije, kako bi predstavila koncept svesnog roditeljstva, kojem se u svojoj karijeri posebno posvetila. U okviru predavanja, svesno roditeljstvo će biti detaljnije objašnjeno i kroz razgovor sa Jelenom Đoković, suosnivačem i globalnom direktorkom fondacije. Pored Beograda, ovaj događaj će biti održan u Ljubljani i Zagrebu, a ovo neće biti samo njeni prvi nastupi u regionu, već i u celoj Evropi.

Predavanja u Beogradu održaće se 26. septembra u 18h u mts dvorani, u Ljubljani 18. septembra u 17h u Cankarjevom domu i u Zagrebu 21. septembra u 18h u Mozaik Event Centru. Na događaju je obezbeđen simultani prevod na srpski jezik.

KV.jpg
Foto arhiva Novak Đoković Fondacija Doktorka Šefali Sabari i Jelena Đoković

(Yumama)