Roditeljstvo je jedan od najvažnijih zadataka svakog čoveka, pa se često pitamo da li smo dovoljno dobri, da li je grešimo u nekim stvarima kada je u pitanju vaspitanje. Jelena Đoković otkrila je doktorku Šefali Sabari koja je nedavno za Yumamu dala vrlo poučan intervju, i njenim pristupom se vodi kada je u pitanju vaspitanje Stefana i Tare.

Jelena ne krije da je odrasla vaspitana tradicionalnim pristupom kao i većina ljudi u Srbiji, ali je odlučila da svojoj deci pokaže neki drugi put.

"U tradicionalnom roditeljstvu, u srcu svega čime se bavimo jeste dete. Mi se bavimo detetom i pokušavamo da ga unapredimo, da ga poboljšamo, da ga usmerimo onako kako mi mislimo da je najbolje za njega. Tu roditelji često koriste sredstva kao što su posramljivanje, vika, nagrade i kazne ali nekad i telesno kažnjavanje. Tako smo svi na ovim prostorima bili odgajani, čast izuzecima. Svesno roditeljstvo je u stvari suprotno. Ono u srce svega stavlja roditelje. Dakle, roditelj je taj koji na dečije tantrume uglavnom odgovara tantrumima, a onda on mora da odraste. Roditelj mora da odraste da bi bio u stanju da se prilagodi detetu u situaciji kada je detetu potrebna pomoć, da on može da odgovori na to na pravi način. Dakle, on se bavi sobom, svojim potrebama, svojim emocijama, svojim idealima, i mi učimo da nismo mi ti koji treba detetu da kažu ko on treba da bude jer mi ni sami ne znamo ko smo mi. Prvo treba da otkrijemo ko smo mi da bismo mogli i dete da izvedemo na pravi put", rekla je Jelan gostujući u emisiji "Jutro" na televiziji "Prva".

Kada je vaspitanje kod nas u pitanju, često roditelji misle da oni znaju šta je najbolje za njihovo dete, ali Jelena kaže da, iako je ona tako odrasla, danas misli da to nije ispravno.

"Tako sam i ja odrastala. Mislim da iz najveće ljubavi i najveće želje da naše dete bude najbolje, mi često mislimo i verujemo da znamo najbolje. Jako je teško znati najbolje kada ni za sebe ne umeš najbolje da odlučiš i to je u stvari pomešana ljubav i strah, stalno se prepliću u roditeljstvu. Zato sam se ja okrenula tim nekim tehnikama i da učim kako da sebi pomognem u situacijama kada me emocije preovladaju i ne znam kako da izađem na kraj sa njima", rekla je, i otkrila koje su, po njenom mišljenju, najčešće greške roditelja:

"Greške su svakodnevne jer nas deca stalno izazivaju po svim apektima. Ne treba ni da brojimo greške, prosto treba da se fokusiramo na sebi i da radimo na tome da u svakom sledećem trenutku budemo što bolji. I ja puno grešim i ne mislim da sam, to što sam otkrila ovaj način razmišljanja, sebe izolovala od potencijalnih problema. Naprotiv, i te kako ih preživljavam, samo što se nekako lakše vraćam u balans i taj neki mir."

Novak i Jelena Đoković sa decom
Printskrin, Instagram/jelenadjokovicndf Novak, Jelena i Stefan

Jelena i Novak su oduševljeni pristupom doktorke Šefali, a mnogi se pitaju kako na to deca gledaju jer se, ipak, taj pristup razlikuje od onoga što je vekovima u našoj tradiciji.

"Ne mogu da pričam o svoj deci, ja mogu da podelim svoje lično iskustvo. Moja deca uživaju u tome što mogu da budu svoja. Dosta su različita od mene i mog supruga, i to mi se mnogo sviđa jer mogu da vidim da ih nismo ukalupili. Moja ćerkica mnogo voli da se oblači, šminka i doteruje, ja nisam takva ali volim što ona jeste i uživam u tome. Ne osuđujem taj njen duh ali nekako mi je i jako teško i onda se pitam 'zašto i odakle', imam svakakve ideje, ali dete je slobodno i može da izabere, a ja sam tu da pomognem. Mislim da njima to nekako prija, prija im da mi njih doživimo baš takve kakve jesu. Često kada me nešto pitaju ja volim da uzvratim pitanjem 'a šta ti misliš', i onda oni imaju priliku da razmisle", rekla je Jelena, pa se prisetila rečenice iz detinjstva koju je mnogo puta čula:

"Ja se sećam da sam često čula onu: 'kad porasteš kaz'će ti se samo. Onda nemaš priliku ni da zapitkuješ nego kao da ti kažu 'pusti me, nisi spremna za te odgovore', a ja verujem da su deca spremna za mnogo toga, smao polako i dozirano i time se vodim."

(Yumama)